Home
New phds

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Ny doktorgrad

Rom, rase og kjønn i fire sørafrikanske samtidsromaner

Nafeesa Tarajee Nichols disputerer 13. august 2019 for ph.d.-graden ved UiB med avhandlingen "Popular Spaces; Space, Race and Gender in Four Post-Apartheid Novels".

Main content

Denne studien undersøker fire sørafrikanske samtidsromaner i lys av deres forhold til rom, rase og kjønn etter apartheidregimets slutt. Romanene drøfter og dekonstruerer nasjonale fortellinger om det nye og frie systemet gjennom ironiske skildringer av innebygde apartheid-tidsstrukturer med geografiske restriksjoner og dominans.

En del av den prosessen som prosjektet argumenterer for er fremveksten av svart patriarkalsk styre i Sør-Afrika og dets påfølgende gjengivelse av materielt og diskursivt rom. For å problematisere og forklare hvordan kjønnede rom fungerer, trekker prosjektet på svart feministisk geografi som en strategi til å tenke igjennom begreper som hjem og intimitet som symbolske størrelser for nasjonen, rase- og kjønnspregete rom og byrom.

Avhandlingen utforsker romanenes underliggende tone med hensyn til tropen om det nye og dannelsen av kjønnede subjekter. Dels kommer dette frem i romanenes utfordring av faste forestillinger om det indre og det ytre rom. Romanene danner bilder av og feirer ulike alternative og opposisjonelle virkemidler, som gjør det mulig å bevege seg gjennom de  restriksjonsbegrensede- og kontrollstyrte geografiene. Avgjørende for disse motsetningene er måtene som romanene estetiserer og løfter hverdagen på, gjennom populærkulturen. Avhandlingen argumenterer for at populærkultur brukes for å skape frigjørende rom for romanfigurene. Disse rommene skapes ofte gjennom en trope av opasitet i motsetning til ideologier om gjennomsiktighet fra kolonitiden.

Til slutt diskuterer avhandlingen svarte feministiske forestillinger i to av romanene, som en strategi til å utforske hvordan populærkultur og feminisme potensielt skaper produktiv dialog med hensyn til kjønnete rom og motstand mot hvitt heteropatriarki.

Personalia

Nafeesa Tarajee Nichols er født i New York, USA. Hun tok bachelorgrad i engelsk i skjønnlitterær skriving ved Emory University i 1999 og mastergrad i litteraturvitenskap ved University of Georgia i 2004. Hennes feministiske forskningsarbeid er knyttet til sørafrikansk, afrikansk-amerikansk og karibisk litteratur, men også til populærkultur.

Hun har deltatt i forskjellige forsknings- og aktivist-initiativer i USA, Norge og Sør Afrika, og engasjerer seg i offentlige samtaler om den politiske situasjonen i USA.