Home
New phds

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Ny doktorgrad

Numerisk modellering av sprekkdannelse

Juan Michael Sargado disputerer 06.09.19 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen "Phase-field Modeling and Simulation of Brittle Fracture".

Main content

Sprekkdannelser er et fenomen som er viktig å studere når man designer komponenter og strukturer. Oppsprekking kan skje uten forvarsel og det er spesielt viktig å vite når det inntreffer. Fenomenet kan også brukes til å forbedre enkelte egenskaper til systemer. Oppsprekking kan for eksempel anvendes i utvinning av geotermiske energiressurser ved å tvinge frem sprekker i reservoarer som bedrer strømningsegenskapene. Det er viktig å forstå hvordan disse sprekkene utvikler seg under varierende og potensielt ekstreme forhold.

Et nyttig verktøy i analyse av slike strukturer er å bruke datasimuleringer. Dette kan være utfordrende, siden de topologiske egenskapene til sprekken kan endres. En enkelt sprekk kan bryte ut i flere grener og kan også slå seg sammen. Fasefeltmetoden er en relativt ny måte å beskrive sprekker på som spesielt forsøker å håndtere de nevnte utfordringene. Dette gjør spesielt modelleringen av de topologiske endringene og sammenkoblinger med ikke-mekaniske prosesser enklere.

I sin avhandling presenterer Sargado forbedret nøyaktighet av fasefeltmodeller, og en ny formulering for å simulere væskeskapt sprekkdannelse i porøse medier. Det blir også foreslått nye ideer innen numerisk diskretisering som gjør det mulig å løse problemet med mange færre ukjente, og derfor senke beregningskostnaden i simuleringen. Dette er viktig da fasefeltmodellen skaper svært ikke-lineære systemer som i mange tilfeller krever et høyt antall iterasjoner for å løse numerisk.

Industrien bruker ofte tiår på å ta i bruk nyutviklede modeller og metoder. Dette fordi det ikke finnes tilgjengelige beregningsverktøy for å teste disse under realistiske forhold. Utviklingen av et slikt verktøy er en del av dette doktorgradsprojsjektet. Verktøyet er konstruert for å være lett, åpent tilgjengelig, og brukervennlig for ingeniører. Dette vil forhåpentligvis gjøre det enklere og raskere for nye modeller å bli akseptert i fagmiljø.

Personalia

Juan Michael Sargado ble født i 1982 og vokste opp i forskjellige byer i Metro Manila. Han har en bachelor og mastergrad som sivilingeniør fra University of the Philippines Diliman, hvor han spesialiserte seg på beregningsorientert geomekanikk. I 2014 ble han ansatt som stipendiat i anvendt og beregningsorientert matematikk på Universitetet i Bergen med hovedveileder Eirik Keilegavlen og biveiledere Inga Berre og Jan Martin Nordbotten. Nå jobber Sargado som forsker i NORCE.