Home
New phds

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Ny doktorgrad

Hovedkilder og drivere for kvikksølv i norske fiskearter

Atabak Mahjour Azad disputerer 26.09.19 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen "Mercury in fish from the North East Atlantic: sources, bioaccumulation dynamics and co-occurrence with selenium’’.

Main content

Kvikksølv er et giftig tungmetall som finnes i små mengder i jordskorpen. Generelt er sjømat den viktigste kilden til kvikksølveksponering for mennesker, og kvikksølv er den viktigste årsaken til advarsler som gjelder sjømatinntak. Derfor er målinger av kvikksølvnivå i sjømatarter og det å forstå prosessene som regulerer variasjonen i kvikksølvnivå, veldig viktig for sjømattrygghet.

I dette doktorgradsprosjektet har Atabak Azad undersøkt nivåene av kvikksølv og selen i flere kommersielt viktige fiskearter fra norske farvann. Kvikksølvnivået i fisk økte fra nord mot sør i de fleste arter, og dette mønsteret var uavhengig av kvikksølvforurensning i miljøet. Fiskearter samlet inn fra fjorder og kystområder inneholdt høyere kvikksølvnivå sammenlignet med samme art som ble prøvetatt i åpent hav. Selennivå var positivt korrelert med kvikksølvnivå.

For å undersøke effekten av en industriell punktkilde på kvikksølvnivåene i et fjordmiljø, ble nivåer av kvikksølv målt i sjøvann, sediment og sjømatarter (fisk og krepsdyr) fra Hardangerfjorden, der industrielle utslipp i Sørfjorden har forurenset sjøbunnen med store mengder kvikksølv. Det ble funnet forhøyede nivåer av kvikksølv, med økende nivåer fra åpent hav mot punktkilden i Sørfjorden, den ene av de innerste fjordarmene. Kvikksølvnivået i fisk var imidlertid like høy i den andre fjordarmen, i Eidfjord, mens sedimentet var 10 ganger mindre forurenset.

I Sognefjorden, der det ikke er noen stor forurensningskilde, var det et lignende mønster der kvikksølvnivåene i fisk økte fra åpent hav mot indre Sognefjorden, mens kvikksølvnivåene målt i sedimentprøver var svært lave. Brosme fra Sognefjorden inneholdt kvikksølv over Norges grenseverdier, og basert på disse funnene advarer nå Mattilsynet mot å spise brosme fra Sognefjorden. Funnene tyder på at ikke bare forurensning, men også fjordforhold spiller en viktig rolle for kvikksølvnivåer i fisk.

Personalia

Atabak Azad er født (1980) og oppvokst sør i Iran. Han har en bachelorgrad i marinbiologi fra Tehran, Iran og mastergrad i ernæring av akvatiske organismer fra Universitetet i Bergen (2011-2013).

Ph.d.-prosjektet hans ble finansiert av UiB og Havforskningsinstituttet og veiledere er Dr. A. Måge (HI / UiB), Dr. S. Frantzen (HI) og Dr. L. Madsen (HI).