Home
New phds

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Ny doktorgrad

Er enkarbonmetabolismen nøkkelen til individrettede kostråd?

Vegard Lysne disputerer fredag 4. oktober 2019 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen: "Biomarkers of one-carbon metabolism and B-vitamin status"

Main content

Forebygging av kroniske livsstilssykdommer blir stadig viktigere, og kostholdet er en av de viktigste påvirkbare risikofaktorene. Enkarbonmetabolismen beskriver en spesifikk gruppe metabolske reaksjoner, som er involvert i mange prosesser i kroppen. Blodnivåene av biomarkører fra disse reaksjonene har blitt knyttet til risiko for flere sykdommer. God regulering av disse metabolske prosessene er derfor viktig for å opprettholde god helse og forebygge sykdom.

Maten vi spiser er relatert til enkarbonmetabolismen ved at den bidrar med byggesteiner og hjelpestoffer. Blant disse har vi B-vitaminer, som bidrar til at de ulike reaksjonene fungerer som de skal. En annen faktor som har blitt knyttet til reguleringen av enkarbonmetabolismen er reseptoren PPARα, som finnes i cellekjernen. PPARα er en viktig regulator av energimetabolismen, og er blant annet med å styre forbrenningen av fett, karbohydrat og protein. PPARα reguleres igjen av maten vi spiser, spesielt av ulike fettsyrer, og er derfor en potensiell mekanisme som knytter kosthold til enkarbonmetabolismen.

I sitt doktorgradsarbeid har Lysne utnyttet eksisterende data fra to eksperimentelle dyremodeller, og en populasjon bestående av nesten 2000 hjertepasienter. I dette materialet har han undersøkt metabolske og ernæringsrelaterte faktorer som påvirker blodnivåene av biomarkører for enkarbonmetabolismen og B-vitaminstatus. I de to dyrestudiene har rotter blitt behandlet med forbindelser som aktiverer PPARα, og arbeidet demonstrerer at dette har en betydelig effekt på nivåene av flere biomarkører i blod. Ved å studere sammensetningen av kostholdet, viser Lysne videre at proteininntaket og fettsyresammensetningen ser ut til å påvirke disse metabolske prosessene.

Resultatene fra dette prosjektet bidrar til å øke vår forståelse av hvordan enkarbonmetabolismen reguleres, og kan videre legge grunnlag for fremtidig arbeid mot å gi mer individrettede kostholdsråd basert på den enkeltes metabolske profil.

Personalia

Vegard Lysne (f.1988) er klinisk ernæringsfysiolog utdannet ved Universitetet i Bergen, 2014. Doktorgraden utgår fra Senter for Ernæring, Klinisk Institutt 2 ved Universitetet i Bergen, og ble utført i samarbeid med forskergruppen for preventiv kardiologi, Haukeland Universitetssykehus. Hovedveileder har vært professor Ottar Nygård, med professor Jutta Dierkes, professor Per Magne Ueland og Ph.D. Elin Strand som biveiledere.