Home
New phds

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Ny doktorgrad

Hvordan asymmetrier mellom nord og sørlys blir redusert

Anders Ohma disputerer 17.10.19 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen "How Asymmetries in Geospace Evolve During Increased Tail Reconnection".

Main content

Nord- og sørlys blir ofte ansett som speilbilder av hverandre, men det er mange faktorer som kan påvirke dette og dermed gjøre polarlyset asymmetrisk. De siste årene har det vært store fremskritt i vår forståelse av hvordan kobling mellom solvinden og magnetosfæren leder til slik asymmetri mellom de to halvkulene. I denne sammenhengen betyr asymmetri at jordens magnetfelt er fordreid fra normaltilstanden, som blant annet fører til at nord- og sørlys forekommer på forskjellig magnetisk lengdegrad. I denne avhandlingen undersøkte vi hvordan aktivitet på nattsiden påvirker denne forskyvningen mellom de to halvkulene gjennom en prosess som kaller "reconnection". Tidligere har forskere antatt at denne prosessen introduserer asymmetri i polarlyset, men i denne avhandlingen viser vi at det motsatte er tilfelle, nemlig at økt aktivitet leder til større likhet mellom de to halvkulene.

Ved å studere samtidige satellittbilder av nord- og sørlys på tidspunkter hvor forholdene i solvinden ledet til asymmetri, undersøkte vi hvordan forskyvingen mellom den nordlige og sørlige halvkulen utviklet seg gjennom kraftige polarlysutbrudd. Som forventet startet utbruddene på forskjellig magnetisk lengdegrad i de to halvkulene, men vi viste at disse forskjellene ble redusert etter vært som utbruddene utviklet seg. Dette førte til at området med polarlys tilslutt dekket de samme områdene i de to halvkulene. Dette har vært vist en gang tidligere, men gjennom to studier fant vi mange nye eksempler på denne reduksjonen. I tillegg relaterte vi forandringen direkte til økt aktivitet på nattsiden. I en tredje studie undersøkte vi hvordan transporten av plasma i magnetosfæren ble påvirket av aktivitet på nattsiden. Vi fant ut at retningen på den gjennomsnittlige transporten ble likere i den nordlige og sørlige hemisfæren ved økt aktivitet, for ellers like forhold. Dette resultatet antyder også at økt aktivitet modererer asymmetriene påført av solvinden.

Personalia

Anders Ohma ble født i 1988 og kommer fra Ask på Askøy. Han tok mastergrad ved Universitetet i Bergen i 2015 og startet doktorgradsarbeidet i 2016 ved Institutt for fysikk og teknologi ved Universitetet i Bergen. Veileder har vært Nikolai Østgaard ved Birkelandsenteret for romforskning, UiB.