Home
New phds

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Ny doktorgrad

En britisk soldats personlige fotografier som kilde til en lite kjent historie

Pauline Ann Hoath disputerer 15. november 2019 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen: "A Photographic View from Below: A Soldier’s Story from the Mandates of Iraq and Palestine 1922-1926".

Main content

Temaet for avhandlingen er hvordan livshistorien til en britisk soldat som tjenestegjorde i de britiske mandatene Irak og Palestina på 1920-tallet kan integreres i historien med utgangspunkt i hans private brev og fotografiske materiale.  Avhandlingen tar opp tre hovedspørsmål: Hvilken rolle spilte fotografi i livet til soldaten som var doktorandens bestefar? Hvorfor er denne perioden i britisk militær - og politisk historie ukjent for det brede lag av briter i dag? Hva er fordelene og ulempene ved å bruke dette fotografiske materialet som historisk kilde?

Ved å tolke fotografiene individuelt er det vanskelig å fortelle en historie om mandatårene. Men bildene, sett i sammenheng med hverandre, samt i konteksten av brevene, politisk historie og andre eksterne kilder, er det avhandlingens hovedkonklusjon at de har potensiale til å belyse ikke bare familiehistorie, men også historien om de britiske mandatene i Irak og Palestina. Materialet gjør det også mulig å antyde mulige årsaker til hvorfor mandathistorien ikke er en del av den kollektive hukommelsen i Storbritannia i dag. 

Hvis fotografier er forstått som restene av spesifikke situasjoner, kan selv personlige og banale fotografier ha verdi som kilde til historiefortelling. Fotografiets motiv kan synes å være lite betydningsfull eller bare personlig, uten allmenn verdi og interesse, men omstendighetene og hendelsene der fotografiene oppsto i kan vise seg å være langt fra ubetydelige. En fordel ved en slik tilnærming synes å være at den kan brukes på fotografier som vanligvis ikke blir brukt for å illustrere historietekster, men som likevel kan åpne opp for flere historiefortellinger.

Personalia

Pauline Ann Hoath er født i 1953 i Hastings, England. Hun har en BA (Honours) i Scandinavian Studies fra University College, London fra 1984. Senere tok hun hovedfag i kunsthistorie ved Universitetet i Bergen i 2003. Fra 2004 til og med 2015 var hun ansatt som universitetslektor i kunsthistorie ved UiB.

I perioden fra 2010 til 2013 var hun stipendiat i forskningsgruppen Nomadikon: New Ecologies of the Image ved Institutt for Informasjons – og medievitenskap UiB. Doktorgradsavhandlingen er tilknyttet Nomadikonprosjektet.