Home
New phds

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Ny doktorgrad

Behandling av øresykdommer og hørselstap i Malawi

Wakisa Mulwafu disputerer 29. april 2020 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen "Integration of ear and hearing care into primary health care in Malawi with special reference to task-sharing".

Main content

Wakisa Mulwafu har i sitt doktorgradsarbeid vist at det er høy forekomst av øre- og hørselssykdommer i Malawi og resten av Afrika sør for Sahara, samt at de fleste av årsakene til hørselstap (63-97 %) kan unngås. De fleste sykdommene kan håndteres i primærhelsetjenesten. Dessverre viser studien også at disse landene mangler kapasitet til å behandle selv vanlige øresykdommer som ørevoks og øreinfeksjoner. Landene i Afrika sør for Sahara, inkludert Malawi, har 0,1 – 4,6 øre-nese-halsleger per million innbyggere sammenlignet med 23,6 i Storbritannia. 

Studien har også vist hvordan hørselstap påvirker barn i Malawi. Hørselstap har negativ innvirkning på sosiale aktiviter. Barna har vansker med å kommunisere, med å få venner og går i mindre grad på skole. Studien viser at det er viktig med effektiv oppfølging av barn med hørselstap.

Studien viser særlig betydningen av oppgaveforskyvning (eng. task-shifting) på grunn av den store forekomsten av hørselstap og kritisk mangel på øre-nese-halsleger, audiografer og logopeder. Opplæring av helsearbeidere i landsbyene (eng. community health workers) har vist seg å heve kunnskapsnivået og gjøre det mulig å identifisere folk som trenger behandling for øre- og hørselslidelser.

Personalia

Wakisa Mulwafu er øre-nese-halslege tilknyttet Det Medisinske Fakultet (College of Medicine) ved Universitetet i Malawi. Hoveddelen av doktorgradsarbeidet ble utført i Malawi i samarbeid med London School of Hygiene and Tropical Medicine og Universitetet i Bergen. Hans veiledere er Frederik Kragerud Goplen, Asgaut Viste og Hannah Kuper.