Home
New phds

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Ny doktorgrad

Små doser av avlusingsmidler kan drepe non-target-organismer

Rosa Helena Escobar Lux disputerer 16.9.2021 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen "The effects of the chemotherapeutants hydrogen peroxide, deltamethrin and azamethiphos on non-target crustaceans".

Main content

Hydrogenperoksid (H2O2), deltametrin og azametifos er avlusningsmidler som tilsettes i vannet, enten i merdene eller i en brønnbåt. I begge tilfeller ender kjemikaliene opp med å bli sluppet ut i sjøen etter at behandlingen er fullført. Som avlusningsmidler kan de ha negativ påvirkning også på andre arter enn lakselus. For å forstå hvor godt disse kjemikaliene tolereres av andre arter enn laks og lus, undersøkte Escobar-Lux toksisiteten på tre nye non-target organismer; hoppekreps (Calanus spp.), europeisk hummer (Homarus gammarus) og nordlig krill (Meganyctiphanes norvegica).

Det første målet var å finne ut hva som var dødelige doser for ikke-målartene i studien. Mål nr. to var å vite hva som skjedde med individene som overlevde eksponeringen. Var de upåvirket, eller fikk de fysiologiske eller atferdsmessige endringer som gjorde at de led? Det tredje målet var å finne ut om det var mulig å sammenligne effekten til de tre legemidlene, er det ene mer giftig enn det andre? Det endelige målet var å bruke laboratorieresultater i en mer realistisk kontekst.

Samlet sett har denne avhandlingen vist at konsentrasjonene av legemidlene H2O2, deltametrin og azametifos som brukes av laksenæringen, har en skadelig effekt på overlevelsen av de ikke-målrettede organismene. Avhandlingen har også påpekt hvor viktig det er å inkludere studier av ikke-dødelige effekteri tillegg til konvensjonelle toksisitetsstudier. Alle tre avlusingsmidler ga immobilitet ved konsentrasjoner betydelig lavere enn de dødelige dosene. Ved å undersøke toksisiteten til de tre avlusingsmidlene i kombinasjon med resultatene fra tidligere studier, er toksisitetsrangeringen for norske arter slik: deltametrin > H2O2 > azametifos.

Resultatene fra denne avhandlingen kombinert med både feltstudier og tidligere modeller bør vurderes av tilsynsmyndigheter i Norge. Dette kan være et viktig verktøy for andre lakseprodusentland når man gjennomfører fremtidige miljørisikovurderinger for avlusingsmidler.

Personalia

Rosa Helena Escobar Lux (f.1992) er fra Colombia og tok sin mastergrad i oseanografi og marine miljøer fra Sorbonne Université (2016). Hun vært doktorgradsstudent ved Institutt for Biovitenskap (BIO), Universitetet i Bergen, og ansatt som stipendiat ved Havforskningsinstituttet, i forskningsgruppen Smittespredning og sykdom. Veiledere har Prof. Howard Browman (HI), Prof. Ole B. Samuelsen (HI/UiB), Dr. Caroline Durif (HI) og Dr. Ann-Lisbeth Agnalt (HI).