Home
New phds

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Ny doktorgrad

Siste nytt om malariaparasittens aktomyosinkomponenter

Andrea Johana Lopez Moreno disputerer 17.9.2021 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen "Structural and biochemical characterization of Malaria parasites".

Main content

Malaria er en av de mest ødeleggende infeksjonene som rammer i hovedsak tropiske regioner. Dessverre finnes det ingen tilfredsstillende behandling for malaria. Nye strategier og mål må derfor evalueres for å forhindre en økning i malariadødelighet. Malariaparasitten beveger seg på en unik måte, basert på en aktomyosinmotor, som kalles glideosome. Kraften til denne glidemotiliteten er produsert ved hydrolyse av ATP, som muliggjør bevegelsen av motorproteinet myosin A (MyoA) langs aktinfilamenter. Glideosomen er uunnværlig for vertscelleinfeksjon.

Andrea Lopez har i sin forskning fokusert på sentrale komponenter av aktomyosinmotoren til malariaparasitten Plasmodium falciparum: aktin 1 (ActI), aktin 2 (ActII) og MyoA. Ved å bruke biokjemiske og biofysiske metoder, har Lopez studert egenskaper til polymeriseringen av Plasmodium-aktinisoformer. Der ActI danner korte og ustabile filamenter, danner ActII lange og mer stabile filamenter. Forskjellene i polymeriseringen og filamentstabilitet forklares ved strukturelle forskjeller i monomer-monomer interaksjonsgrensesnitter, aminosyresubstitusjoner og posttranslasjonelle modifikasjoner. Arbeidet tilbyr en ny fragmentasjonsmodell som forklarer den til nå gåtefulle korte lengden til Actl-filamentene. I tillegg foreslår Lopez en alternativ polymeriseringsmekanisme, som forklarer overfloden av nukleering i Plasmodium-aktiner. Lopez har også bidratt til den første cryo-EM-strukturen av kjernen til glideosomet: MyoA, dets lettkjeder ELC og MTIP, samt Actl-filamentet. Strukturen viser i detalj aktomyosingrensesnittet og det aktive setet til Actl. En alternativ rute for fosfatfrigjøring foreslås også.

Å forstå biologien til aktomyosinkomponenter og deres forskjeller mellom malariaparasitter og mennesker er et første skritt på vei for å skape nye medikamenter mot denne parasittiske infeksjonen.

Personalia

Andrea Lopez er født i Colombia i 1989. Hun fullførte sin mastergrad i Biological Sciences med en spesialisering i mikrobiologi på Universidad de los Andes, Bogotá, Colombia. Hennes doktorgrad har blitt utført på Institutt for Biomedisin på Universitetet i Bergen fra oktober 2017 til september 2021. Hovedveileder er Prof. Inari Kursula med Dr. Juha Vahokoski som medveileder.