Home
New phds

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Ny doktorgrad

Mageinfeksjon på norske legekontor og under Askøy-utbruddet

Knut Erik Emberland disputerer 15.10.2021 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen "Gastroenteritis in Norwegian primary care - Time trends and a large waterborne outbreak".

Main content

I doktorgradsavhandlingen har han undersøkt legebesøk hos fastleger og på legevakt på grunn av mageinfeksjon i løpet av en periode på 10 år, og sett spesielt på bruken av antibiotika. I tillegg har han beskrevet det akutte forløpet av mageinfeksjonen hos pasienter som ble syke under Campylobacter-utbruddet på Askøy i 2019.

Doktorgradsavhandlingen består av tre vitenskapelige artikler hvor de to første er basert på data fra nasjonale registre. I den første artikkelen ble legeregningskort-data (fra KUHR-databasen) brukt til å undersøke konsultasjoner for mageinfeksjon hos fastleger og legevakter i Norge. Resultatene viser at slike konsultasjoner utgjør én prosent av legebesøkene i Norge, og at de fleste finner sted om vinteren. De fleste pasientene er barn og unge voksne.

I den andre artikkelen ble disse dataene koblet til utlevering av antibiotika-resepter (data fra Reseptregisteret). Artikkelen viser at kun en liten andel av pasienter med mageinfeksjon fikk antibiotikabehandling, og at bruken gikk ned etter 2012. Dette er i tråd med anbefalinger om å unngå bruk av antibiotika i primærhelsetjenesten ved mageinfeksjon.

Den tredje artikkelen er basert på en spørreundersøkelse blant Askøys befolkning under det store vannbårne utbruddet av Campylobacter-infeksjon i 2019. Den presenterer symptomer og sykdomsforløp ved akutt gastroenteritt. Artikkelen dokumenterer et bredere spektrum av symptomer enn hva som tradisjonelt er beskrevet for Campylobacter-infeksjon.

Personalia

Knut Erik Emberland (f. 1979) er utdannet cand.med. med forskerlinje fra Universitetet i Oslo, og er allmennlege under spesialisering. Doktorgradsarbeidet utgår fra Institutt for global helse og samfunnsmedisin ved Universitetet i Bergen. Emberland er også faglig tilknyttet Allmennmedisinsk forskningsenhet, NORCE Norwegian Research Centre. Hovedveileder har vært professor Guri Rørtveit ved Universitetet i Bergen, og medveileder har vært forsker II Knut-Arne Wensaas ved NORCE.