Home
Aarebrotforelesningen

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Foredrag

Aarebrotforelesningen 2022

Den fjerde Aarebrotforelesningen går av stabelen 16. januar 2022 og skal holdes av filosofen Lars Fredrik Händler Svendsen. Tema for forelesningen er frihet.

Illustrasjon for Aarebrotforelesningen. Ansikt av Frank Aarebrot i hvit mot rød bakgrunn.
Photo:
UiB

Main content

Se forelesningen på YouTube

Se forelesningen på Vimeo

Tema for forelesningen er frihet, men er frihet mulig? Kan du bestemme hvilken retning livet ditt tar?  

Lars Fredrik Händler Svendsen kan allerede nå avsløre at svaret på det, det vet vi ikke. Men han vil likevel argumentere for at frihet er fullt mulig.  

Frihetens relevans i dag 

Det dukker stadig opp saker hvor evnen til frihet står sentralt i dagens samfunn. Vi har hatt flere saker i det siste hvor vi spør om det er psykiatri eller om er det en aktør med skyldevne.  

—Det var for eksempel det 22. juli-rettssaken handlet om. De grunnleggende fakta i saken var alle enige om, men det man skulle avgjøre var om dette var en aktør med skyldevne eller ikke. Og da snakker vi om frihet, sier Svendsen.  

Under forelesningen vil Svendsen også tegne opp den samfunnsmessige eller politiske rammen rundt frihet og drøfte hva vi bør bruke friheten vår til på et individuelt nivå.  

—I dag ser vi store politiske omveltninger. Vi har fremvekst av illiberale demokratier med autoritære styresett. Hvert eneste år de siste 16 årene har det vært en nedgang i liberale demokrati, altså frie samfunn på kloden. Så det er helt klart at friheten er under et politisk press, påpeker han.  

Rektor gleder seg til en ettertenksom og sterk forelesning 

Svendsen er godt i gang med forberedelsene til maratonforelesningen på 200 minutter og ser frem til å få gå i dybden på temaet.  

— Da rektor ringte tenkte jeg at dette er en stor ære, og selvfølgelig vil jeg gjøre det. Det falt meg ikke inn et øyeblikk å si noe annet. Aarebrotforelesningen er en viktig forelesning og med et format der man får lov til å boltre seg med et tema, sier Svendsen. 

Rektor Margareth Hagen er også meget fornøyd med valget av foreleser og tema.  

— Jeg er veldig glad for at Svendsen takket ja til å holde denne viktige forelesningen. Jeg har fulgt Svendsen i mange år. Han er en sterk forfatter og formidler, sier hun.  

Om Aarebrotforelesningen 

Hensikten med Aarebrotforelesningen er å hedre den muntlige formidlingstradisjonen som Frank Aarebrot var en sterk representant for.  

Hvert år vil en fagperson som har utmerket seg med særlige kvaliteter som foreleser i en muntlig fortellerstil inviteres til å holde forelesningen, uavhengig av fagbakgrunn og akademisk institusjon.  

Arrangementet er et samarbeid mellom UiB, familien til Frank Aarebrot og Studentersamfunnet i Bergen.  

På grunn av koronapanemien ble den forrige Aarebrotforelesningen en heldigital sending. Vi håper at den neste forelesningen 16. januar 2022 både kan oppleves fysisk i Universitetsaulaen i Bergen og som en digital sending for de som ikke bor i Bergen.