Home
New phds

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Ny doktorgrad

Forbedret kreftdiagnostikk ved bruk av digital bildeanalyse

Dordi Lea disputerer 14.1.2022 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen "Use of quantitative pathology to improve grading and predict prognosis in tumours of the gastrointestinal tract".

Main content

Lea har i doktorgraden utviklet en metode for skåring av immunrespons i tykktarmskreft ved bruk av digital bildeanalyse. I studien fant man sammenheng mellom høy immunrespons og lavere sykdomsstadium. I tillegg var det en høyere andel av mikrosatellitt-instabile svulster hos pasientene med høy immunrespons. Skåring av immunrespons i tykktarmskreft kan være med å forutsi hvem som kan ha nytte av tilleggsbehandling som cellegift etter kirurgi i fremtiden. En fant i tillegg sammenheng mellom antallet av en type hvite blodceller, T-celler, i serum og antallet T-celler i tykk- og endetarmskreft ved bruk av to ulike analysemetoder; flowcytometri av serum og digital bildeanalyse av T-celler i kreftsvulsten i en pilotstudie. Arbeidet er utført ved bruk av materiale fra forskningsbiobanken ACROBATICC.

Som et delprosjekt har Lea i sitt doktorgradsarbeid utviklet en metode for digital bildeanalyse av to ulike biomarkører for celledeling, Ki67 og fosfohiston H3 i nevroendokrine svulster i mage-tarmkanalen. Ki67 er viktig for gradering og anslå prognose i nevroendokrine svulster. I dette arbeidet fant Lea at digital bildeanalyse av Ki67 ga bra samsvar med Ki67 fra patologirapportene, men fosfohiston H3 ga mer sprikende resultat, og dens rolle som biomarkør i nevroendokrine svulster er mer usikker.

Digital bildeanalyse av biomarkører gir en mer objektiv og reproduserbar diagnostikk sammenlignet med manuell vurdering i mikroskop. Ved overgang til digital patologi i diagnostikken, vil digital bildeanalyse kunne være et viktig verktøy i vurdering av biomarkører i vev i fremtiden.

Personalia

Dordi Lea (1982) er født og oppvokst i Sandnes. Hun er utdannet cand.med med forskerlinjen fra Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet i 2010, spesialist i patologi i 2016 og er ansatt som overlege ved avdeling for patologi ved Stavanger universitetssjukehus og tilknyttet Klinisk Institutt 1 ved det medisinske fakultetet, Universitetet i Bergen. Hovedveileder har vært dr. Einar G. Gudlaugsson og biveileder professor Kjetil Søreide.