Home
New phds

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Ny doktorgrad

Hvordan maksimere markedsverdien?

Aima Khan disputerer 11.2.2022 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen "Essays in Corporate Finance".

Main content

Det å maksimere sin markedsverdi er et hovedmål for enhver bedrift og ett av de mest omdiskuterte tema innen bedriftsfinansieringsfaget. I et bedriftsfinansieringsperspektiv søker en å oppnå en slik maksimering gjennom utvikling av strategier og retningslinjer for beslutningstaking innen virksomheten. Det viser seg imidlertid stadig at langsiktige planleggingsverktøy ikke er egnet for å oppnå en slik verdimaksimering.

Aima Khan anvender systemdynamisk metode (dvs, dynamisk analyse basert på modellering og simulering) når hun tar opp fem forskningstema som hver utgjør kjernen i en vitenskapelig artikkel. Anvendelse av systemdynamikk gjør det mulig for Khan å representere akkumuleringsprosessene og de tilhørende ulineære tilbakekoplingsmekanismene (feedback) som preger en økonomisk virksomhet, i en modell som hun legger til grunn for sin analyse. Avhandlingen gir et bidrag til diskusjonen om maksimering av slike virksomheters markedsverdi og konsekvensene av en slik maksimeringsstrategi. For å kunne gjøre dette, har Khan utformet en modell som kan legges til grunn for bedriftsfinansiell planlegging med det formål å oppnå en slik verdimaksimering gjennom utforming av effektive beslutningsregler basert på en scenario-analyse.

Avhandlingens forskningstema belyses gjennom en stegvis utforming av en systemdynamisk modell av en internasjonal bedrift innen energisektoren, og gjennom det å vurdere effekten av ulike beslutningsregler under et mangfold av scenarier. Simuleringsresultatene viser at en kombinasjon av en konservativ investerings-politikk, en radikal gjeldspolitikk og en konservativ utbyttepolitikk bidrar til å øke markedsverdien av bedriften. Dette sammenlignet med den politikk som i dag bli ført på disse tre områdene. En valuta-analyse viser videre at en relativ verdistigning i den nasjonale valuta ytterligere bidrar til en økning av bedriftens verdi i aksjemarkedet.

Personalia

Aima Khan foreleser ved “The women university”, Multan, Pakistan. Hun har en bachelorgrad i bedriftsledelse og en mastergrad med spesialisering i finansiell analyse. Hennes doktorgradsavhandling er skrevet ved Institutt for geografi, Universitetet i Bergen. Professor Pål I. Davidsen (UiB) har vært hennes hovedveileder og førsteamanuensis. M.A. Qureshi (Oslo Metropolitan University, Oslo) har vært hennes biveileder.