Home
New phds

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Ny doktorgrad

Det kan være vanskelig å stemme; å velge vinneren likedan.

Emmanuel Arrighi disputerer 25.5.2022 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen "Order-Related Problems Parameterized by Width".

Main content

Hva er de 10 beste byene å besøke i Norge? For å svare på dette spørsmålet kan vi be alle nordmenn om å stemme og gi sin rangering av deres topp 10, og deretter prøve å kombinere alle stemmene i én rangering. Intuitivt bør den endelige rangeringen minimere uenigheten med alle stemmene. Dette problemet, i informatikk, kalles Kemeny Rank Aggregation -problemet. Å finne en optimal løsning på dette problemet er beviselig vanskelig. Dette betyr at det er lite håp om å finne et dataprogram som kan løse dette problemet generelt. Men dette problemet er fortsatt interessant i praksis. Parameterisert kompleksitet er en gren innen informatikk og kompleksitetsteori som tar sikte på å takle slike problemer. I stedet for å lete etter et program som løser problemet generelt, søker parameteriserte algoritmer å gi et program som fungerer i spesielle tilfeller.

I denne avhandlingen fokuserer vi på et abstrakt problem kalt "Completion of an Ordering." Dette problemet er en generalisering av Kemeny Rank Aggregation -problemet. Denne generaliseringen kan også modellere andre problemer; som ensidig kryssingsminimering og gruppering ved bytting. På vei mot å løse problemet, studerer vi dets parameteriserte kompleksitet. Hovedresultatet er en måte å løse det på i noen spesielle tilfeller. Dette impliserer at vi også utvikler en algoritme som kan brukes til å løse Kemeny Rank Aggregation. Deretter utvidet vi denne algoritmen til ikke å gi en løsning, men et mangfoldig sett med løsninger. Tanken er å la brukerne velge løsningen i stedet for å begrense dem til kun ett alternativ. Siste delen av avhandlingen ser på et annet problem, et rekonfigureringsproblem. I et slikt rekonfigureringsproblem er spørsmålet ikke å finne en løsning, men for å få svar på hvorvidt man kan modifisere en konfigurasjon til å bli en gitt annen konfigurasjon ved hjelp av et begrenset utvalg modifikasjonsteknikker.

Personalia

Emmanuel Arrighi kommer fra Frankrike hvor han tok en mastergrad i informatikk ved ENS Cachan. Han begynte først på Universitetet i Bergen for en ni-måneders praksisperiode i løpet av sitt siste år ved ENS Cachan. Han nøt livet i Bergen og Institutt for informatikk, og bestemte seg for å komme tilbake for å ta doktorgradsstudiene der. Forskningen hans handler om parameterisert kompleksitet.