Home
New phds

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Ny doktorgrad

Ny kunnskap om aminosyreomsetning ved fedme og fettlever

Mona Synnøve Bjune disputerer 10.6.2022 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen "The valine-3-HIB pathway in obesity, insulin resistance and fatty liver".

Main content

Forekomsten av fedme har økt kraftig de siste tiårene, sammen med fedme-relaterte tilstander som insulinresistens, type 2 diabetes (T2D) og ikke-alkoholisk fettleversykdom (NAFLD). Disse tilstandene er forbundet med økte blodnivåer av de forgrenede aminosyrene (BCAAs; valin, leucin, isoleucin), som peker mot en endring i hvordan celler bruker disse essensielle aminosyrene. De underliggende cellulære mekanismene er imidlertid uklare, inkludert hvilke vev som bidrar til dette, noe denne studien har undersøkt.

Ved å undersøke flere humane kohorter fant vi at nivået av metabolitten 3-hydroksyisobutyrate (3-HIB), et nedbrytningsprodukt av valin, var forhøyet i blodet ved fedme, insulinresistens, T2D og økt fettmengde i leveren.

Ved å benytte in vitro cellulære modeller fant vi økt forbruk av BCAAs og økt 3-HIB utskillelse ved fettlagring i fettceller og leverceller, som tyder på at både fettvevet og leveren kan være en kilde til sirkulerende 3-HIB. Eksperimentell undertrykking av det valin-nedbrytende enzymet Hibch reduserte 3-HIB-utskillelse fra fettceller samtidig som fettlagringen ble redusert, mens 3-HIB-tilsetning aktivt endret viktige metabolske funksjoner i fettceller. Vi fant også at endret uttrykk av HIBCH påvirket energi- og lipidmetabolisme i humane leverceller.

I en dyremodell, der rotter ble behandlet med syntetiske fettsyrer som gir økt fettsyreforbrenning i leveren, fant vi endringer i sirkulerende 3-HIB, metylmalonsyre (MMA) (en metabolitt nedstrøms for 3-HIB), og mellomprodukter i TCA-syklus som er sentrale for cellenes energiomsetning. Genuttrykk og enzymaktivitetsdata for lever, fettvev og muskel støttet en spesiell rolle for endret Hibch-uttrykk i leveren ved økt fettsyreforbrenning.

Samlet har vi fått en større forståelse av molekylære endringer i energiomsetningen ved fedme og relaterte sykdommer, som kan bidra til tidligere diagnostisering og forebygging av sykdomsprogresjon, samt gi grunnlag for å utvikle nye terapeutiske behandlingsmål.

Personalia

Mona Synnøve Bjune (f. 1993) har bachelorgrad i bioteknologi (2015) fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet og mastergrad i molekylærbiologi (2017) fra Universitetet i Bergen. Hun har gjennomført doktorgraden sin ved Hormonlaboratoriet, Avdeling for Medisinsk biokjemi og farmakologi, Haukeland Universitetssjukehus og Klinisk institutt 2, ved Universitetet i Bergen. Hovedveileder har vært forsker Simon Dankel, og medveileder har vært professor Gunnar Mellgren.