Home
New phds

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Ny doktorgrad

Kosttilskudd laget av lokale ingredienser er like bra som standard mais-soyablanding for å behandle barn med moderat akutt underernæring’

Debritu Nane Satato disputerer 16.6.2022 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen "Development of local-ingredients-based supplementary food and evaluation of its comparability to standard corn-soy blend plus in treating moderate acute malnutrition among children aged 6 to 59 months in Wolaita, Southern Ethiopia.".

Main content

I Etiopia får barn med MAM, som bor i distrikter klassifisert som matusikre, en standard CSB+. I distrikter som er ikke klassifisert som kronisk matusikre, er det ingen tilsvarende kosttilskuddsprogrammer. Målet med denne avhandlingen har vært å utvikle et kosttilskudd LIBS og vurdere om det fungerer like godt som standard CSB+ ved behandling av moderat akutt underernæring blant barn i alderen 6 til 59 måneder. Debritu Nane har vist at det finnes barrierer både hos omsorgspersonene og i helsetjenesten som påvirker behandling og oppfølging av MAM blant barn i alderen 6 til 59 måneder. She utviklet LIBS med anbefalt sammensetning av næringsstoffer for behandling av barn med MAM. Hun viste at LIBS var like bra som CSB+ for å behandle av barn med MAM i den aktuelle aldersgruppen. Avhandlingen anbefaler å styrke den eksisterende behandlingspraksisen til MAM gjennom fokusert og inkluderende rådgivning, og ved å adressere husholdets matusikkerhet og økonomiske begrensninger. Videre anbefales økt produksjonen av matingredienser som har potensialet til å utvikle LIBS. Det anbefales å bruke av LIBS til behandling av barn med MAM.

Personalia

Debritu Nane Satato er fra Wolaita Sodo, Sør-Etiopia. Hun tok Bachelor-graden i folkehelse ved Hawassa University og Master i humanernæring fra Wolaita Sodo University i Etiopia. Hun har vært PhD-kandidat ved Senter for Internasjonal Helse, Universitetet i Bergen og Hawassa Universitet siden januar 2017. For tiden jobber hun som foreleser ved Wolaita Sodo University i Etiopia. Hennes PhD-veiledere har vært førsteamanuensis Anne Hatløy og professor emeritus Bernt Lindtjørn.