Home
New phds

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Ny doktorgrad

Nye metoder for å studere modifikasjoner på RNA

Adnan Muhammad Niazi disputerer 24.6.2022 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen "Computational methods for studying RNA caps and poly(A)-tails at single-molecule resolution with Nanopore sequencing".

Main content

En organismes DNA inneholder instruksjonene som spesifiserer hvordan den skal utvikle seg, overleve og reprodusere. Men for å utføre disse funksjonene må DNA-sekvensene først omdannes til meldinger som kan brukes til å produsere proteiner. Disse meldingene produseres fra genene og kalles budbringer (messenger) ribonukleinsyrer (mRNA). Hvert mRNA molekyl består av en lang kjede av fire nukleotider - A, U, C og G.

I løpet av dens levetid kan et mRNA molekyl motta ulike kjemiske modifikasjoner som påvirker dets oppførsel og funksjon. To av de viktigste modifikasjonene er en cap-struktur på starten av RNA-kjeden, og en lang hale som hovedsakelig inneholder A-er (poly-A-hale) på enden av RNA-kjeden. Både cap-strukturen og poly(A) halen har mange funksjoner og hjelper blant annet til med å beskytte mRNA-molekylet fra å bli nedbrutt og å transportere mRNAet fra der det bygges – cellekjernen – og ut i cytoplasmaet. I cytoplasmaet samhandler cappen og poly(A) halen med hverandre slik at mRNAet danner en sirkel. Denne mRNA-sirkelen rekrutterer deretter det proteinproduserende maskineriet, ribosomet, som oversetter meldingen som er kodet i mRNAet til et protein.

RNA-capper kommer i mange varianter og lengden på poly(A)-haler kan endres i løpet av et RNA-molekyls levetid. Hvordan en gitt kombinasjon av en bestemt capstruktur og halelengde påvirker funksjonen og proteinproduksjonen til et mRNA er foreløpig ukjent fordi ingen eksisterende metoder kan studere begge RNA-endene samtidig.

I denne avhandlingen har jeg utviklet verktøy for å samtidig studere RNA capper og poly(A) haler på individuelle molekyler ved bruk av Nanopore-sekvensering. Disse metodene vil bidra til å forstå RNA-biologiens komplekse verden – ett molekyl om gangen.

Personalia

Adnan M. Niazi er fra Pakistan. Han har en bachelorgrad i elektroteknikk fra University Engineering and Technology (UET) Peshawar, Pakistan, og en mastergrad i menneskelig medieinteraksjon fra Universitetet i Twente i Nederland. Arbeidet med denne avhandlingen ble utført under ledelse av prof. Eivind Valen ved Computational Biology Unit, Institutt for Informatikk (UiB)