Home
New phds

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Ny doktorgrad

Sporing av den funksjonelle evolusjonen til Anoctamin

Zonglai Liang disputerer 28.6.2022 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen "Exploring the function of Anoctamin family genes for Ciona intestinalis".

Main content

Ionekanaler er en grunnleggende del av alle celler. Deres funksjon er e å transportere stoffer, regulere metabolismen og kontrollere eksitablehet. Anoctamin er en anionkanal, nærmere bestemt en kalsiumaktivert klorkanal (CaCC). Den er utrykket i både eksitable og ikke-eksitable celler hvor den utfører forskjellige funksjoner som kontroll av eksitabelitet, regulering av cellevolum, ionisk homeostase , befruktning og amplifisering av luktesignaler mm. Funksjonen til Anoctamin i vertebrater, noen enkle metazoer og sopp har nylig blitt utforsket mye. For å etablere en sammenheng mellom den funksjonelle divergensen til Anoctaminer fra en soppart til 10 forksjellige pattdyr, så mangler det data om Anoctaminer i ryggstrengdyrene. Tunikater er de nærmeste slektningene til vertebrater og har blitt mye brukt til å løse evolusjonære gåter. Deres raske embryonale utvikling og livssyklus i tillegg til at de består av få celler og god konservering av gener gjør disse dyrene til fasinerende modellorganismer. Målet for min PhD er utforske funskjonen til anioktamingener i Ciona Intestinalis. Mitt arbeid viser at et av Anoctamingenene er helt nødvending for korrekt utvikling av notokorden til Ciona. De tre andre genene er utrykket i nevroner og muskler og er involvert i regulering av dyrets atferd og informasjonsprosessering. For eksempel så gjør mangelen på overflødige gener at Ciona har 4 anoktamingener sammenlingnet med 10 gener som er vanlig i pattedyr. Dette gjør det lettere å jobbe med å forstå funksjonen til gener og evolusjonen av de.

Personalia

Zonglai Liang kommer fra Sichuan i Kina. Han har en master i klinisk medisin fra Universitetet i ShanDong. I 2016 flyttet han til Bergen der han startet sitt doktorgradsarbeid på Sars senteret for marin molekylærbiologi i Dr. Marios Chatzigeorgiou sin gruppe.