Home
New phds

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Ny doktorgrad

Interaksjon mellom bølger i fluidmekanikk

Arnaud Eychenne disputerer 13.1.2023 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen "A study of different interactions between solitary waves for fractional Korteweg-de Vries type equations".

Main content

I denne avhandlingen konstruerer vi en vilkårlig sum av solitoner (bølger som beveger seg uten å bli deformert) med ulike hastigheter innenfor rammen av den såkalte fractional Korteweg-de Vries typeligningen (fKdV). fKdV-ligningen er en enklere modell som kan hjelpe oss å forstå den mer generelle ligningen for beskrivelsen av bølger. Faktisk er ligningene som beskriver deformasjonen av væsker veldig komplekse, og det er lettere å jobbe med ligninger som heller modellerer en bestemt type bølge. Vi forbedrer også de kjente resultatene på solitonen til fKdV-ligningen. Dette lar oss konstruere to solitoner som beveger seg med "samme hastighet", også kjent som en dipolløsning.

Solitonene ble oppdaget av John Scott Russell. Han observerte en hestetrukket båt i en kanal i 1834 for å finne den beste formen for båtene. Da stoppet hestene plutselig og båten gjorde samme. Fra båten skaptes det en vannbølge som begynte å bevege seg uten å deformeres. Han fulgte denne bølgen i flere kilometer før den forsvant.

På 1960-tallet oppdaget Zabusky og Kruskal at på samme måte som atomer er byggesteinene i det vi er laget av, er solitoner byggesteinene til bølger. Hver tilstrekkelig regelmessig bølge brytes ned som en sum av solitoner, denne dekomponeringen kalles: oppløsning i soliton. Dessuten oppdager de at når to solitoner kolliderer, beholder de sin opprinnelige form etter kollisjonen. Dette fenomenet kalles: elastisk kollisjon. Tiltross for at solitonene er oppdaget i grunt vann sammenheng, dukker de naturlig opp i forskjellige felt som biologi (for å beskrive forplantningen av et gen i en populasjon, bevegelse av en celle), kvantemekanikk (for overføring av informasjon via optisk fiber) eller fluidmekanikk (tsunami modellering). Derfor er det ekstremt interessant å forstå løsninger som oppløses i solitoner for forskjellige problemer.

Resultatene som er oppnådd i denne avhandlingen er et første skritt mot å forstå oppløsning i solitoner og elastisk kollisjon.

Personalia

Arnaud Eychenne har mastergrad i ren matematikk fra universitetet Paris-Saclay (2018). Han har gjennomført sitt doktorgradsarbeid ved matematisk institutt, Universitetet i Bergen. Avhandlingen er gjennomført under veiledning av Didier Pilod (UiB).