Home
New phds

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Ny doktorgrad

Proteomic Tools for Food and Feed Authentication

Madhushri Shrikant Varunjikar disputerer 10.3.2023 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen "Proteomic Tools for Food and Feed Authentication".

Main content

Dette doktorgradsarbeidet fokusert på å utvikle og implementere massespektrometribaserte metoder (proteomik) for å identifisere, differensiere og kvantifisere proteinholdige ingredienser av animalsk og planteopprinnelse i ulike mat- og fôrblandinger. Ved bruk av metodene utviklet i dette arbeidet var det mulig å identifisere ulovlige og lovlige fôringredienser i en fôrblanding. Bakgrunnen for at enkelte typer proteinkilder er tillat i fôr og andre ikke, er frykten for spredning av sykdommer, hovedsakelig prionsykdommer som kugalskap (BSE) . De fleste produkter fra drøvtyggere e.g beinmel er derfor ikke lov å bruke i fôr til matproduserende dyr. Det er heller ikke tillatt å krysse artsbariæren (eksempelvis fore ku med protrienmel fra ku). Bakgrunnen for at enkelte typer proteinkilder er tillat i fôr og andre ikke, er frykten for spredning av sykdommer, hovedsakelig prionsykdommer som kugalskap (BSE) . De fleste produkter fra drøvtyggere e.g beinmel er derfor ikke lov å bruke i fôr til matproduserende dyr. Det er heller ikke tillatt å krysse artsbariæren.De fleste produkter fra drøvtyggere e.g beinmel er derfor ikke lov å bruke i fôr til matproduserende dyr. Det er heller ikke tillatt å krysse artsbariæren. Da svarte soldatflue (BSF) larver blir brukt i fôr til både kylling og fisk, er det viktig å kunne kontrolere at disse fôrdyrene/insektene ikke blir dyrket på fôrmidler som er forbudt (e.g beinmel fra ku). Ved bruk av MS metodikken kunne vi se om fobudte fôrmidler hadde blitt brukt til å dyrke larvene. Som en del av doktorgradsarbeidet ble det også utviklet en metode for å kvantifisere og autentisere de ulike artene i fiskeblandinger (f.eks fiskekake). Dette vil i fremtiden være et svært nyttig verktøy for å kontrollere at innholdsdeklerasjon i prosserte matvarer er korrekt. Metodene som er utviklet i løpet av denne doktorgraden vil bidra til sikkerhet i den sirkulære økonomien og til å oppdage fôr og matsvindel.

Personalia

Dette doktorgradsarbeidet ble utført ved Havforskingsinstituttet (HI) i gruppen for marin toksikologi i Bergen under veiledning av Dr. Josef D. Rasinger (hovedveileder), Dr. Kai Kristoffer Lie og Prof. Anne-Katrine Lundebye. Jeg er svært motivert til å bidra innen bærekraftig matproduksjon, en problematikk jeg jobber med på nåværende tidspunkt på HI. Jeg har også relevant erfaring innen bærekraftig matproduksjon.