Home
New phds

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Ny doktorgrad

Fordøyelsesenzymet CEL gir sykdom i bukspyttkjertelen

Anny Gravdal disputerer 21.3.2023 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen "Carboxyl ester lipase in pancreatic disease".

Main content

Maten vi spiser, må fordøyes for at vi skal kunne nyttiggjøre oss av næringsstoffene. Karboksylester-lipase (CEL) er et fordøyelsesenzym som bryter ned fett i tarmen. CEL produseres i bukspyttkjertelen, og noen varianter av dette enzymet kan forårsake sykdom i form av diabetes og betennelse (pankreatitt). Det overordnete målet med doktorgradsarbeidet har vært å få en bedre forståelse av hvorfor og hvordan CEL fører til sykdom i bukspyttkjertelen.

Anny Gravdal har i sin avhandling analysert to sykdomsvarianter av CEL, kalt CEL-MODY og CEL-HYB1, ved hjelp av både cellekultur, musemodeller og prøver fra pasienter. I første del av studien undersøkte hun hvordan CEL-MODY proteinet skader celler og fant at proteinet aggregerer, noe som fører til stress inne i cellene. Videre studerte hun CEL-MODY-varianten i en helt ny musemodell. Musene utviklet kronisk pankreatitt med kjennetegn som inflammasjon og dannelse av bindevev og fettvev i bukspyttkjertelen. Musene utviklet derimot ikke diabetes slik pasienter gjør.

Også den sykdomsfremkallende varianten CEL-HYB1 ble analysert i mus, slik at Gravdal i siste del av avhandlingen kan presentere enda en ny dyremodell for kronisk pankreatitt. CEL-HYB1-musene viser noe mildere sykdomstegn sammenlignet med CEL-MODY-mus. I tillegg ble to norske CEL-HYB1-positive familier med kronisk pankreatitt identifisert og kartlagt. Kliniske analyser av familiene tyder på at CEL-HYB1 forårsaker sykdom i kombinasjon med røyking og andre velkjente risikofaktorer for pankreatitt.

Doktorgradsarbeid har gitt oss ny kunnskap om sykdomsvariantene CEL-MODY og CEL-HYB1 og hvordan disse virker i celler og vev. Gravdal har også lykkes i å lage to helt nye musemodeller som vil være viktige for videre forskning på kronisk pankreatitt og diabetes. Modellene kan brukes til å undersøke bakenforliggende sykdomsmekanismer og vil på sikt øke muligheten for bedre behandling og kanskje til og med forebygging av sykdom i bukspyttkjertelen.

Personalia

Anny Gravdal Svanbring (f. 1989) har mastergrad i molekylærbiologi (2016) fra Universitet i Bergen. Doktorgraden er gjennomført i forskningsgruppen for sykdommer i bukspyttkjertelen ved Klinisk Institutt 1, Universitet i Bergen, og Haukeland Universitetssykehus med forsker Karianne Fjeld som hovedveileder og professor Anders Molven, senioringeniør Bente Berg Johansson og professor Pål Rasmus Njølstad som medveiledere.