Home
New phds

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Ny doktorgrad

Har vi temt et virus i løpet av evolusjonen for hukommelse?

Tadiwos Feyissa Mergiya disputerer 30.3.2023 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen "The Arc protein and synaptic plasticity".

Main content

Gitt den nylige internasjonale katastrofen forårsaket av koronavirus pandemien, er det fort å tenke at virus er den store ondskapen på jordkloden som vi må bekjempe. Utrolig nok, så er det flere menneskegener som har utviklet seg fra virus i løpet av evolusjonen. Et eksempel er Arc (aktivitetsregulert cytoskjelett-assosiert) protein. Arc har utviklet seg fra et virus og deler også strukturelle og biokjemiske likheter med virus proteiner. I likhet med virus, så former Arc en liten og boble-lignende struktur (kapsid). I hjerneceller blir Arc sterkt og raskt uttrykt når vi lærer nye oppgaver. Arc spiller en sentral rolle i å spore hjerneceller sin aktivitet og kommunikasjon med andre hjerneceller. Kan Arc sine virus-lignende egenskaper forklare dens diverse funksjoner i hjernen? For å svare på dette spørsmålet, så har Mergiya fokusert PhD arbeidet sitt på å utvikle og verifisere verktøy og teknikker for å utforske Arc sin dynamiske rolle i hjerneceller. Først så utviklet Mergiya og kollegaer seks forskjellige nanokropper som binder til den virus-lignende regionen i Arc. Deretter identifiserte de byggesteinene av Arc kapsidene, og fant det første beviset på at naturlig Arc binder til seg selv i hjernen. Mergiya og kollegaer genmodifiserte Arc og visualiserte Arc proteinet i musehjerne ved å bruke genmodifiseringsteknikker. Arc proteinet ble fusjonert med et annet protein som lyser. Dette gjør det mulig å undersøke Arc med et mikroskop. En fascinerende oppdagelse var at Arc proteinet var i nærheten av et annet protein lokalisert i nabohjerneceller. Dette kan bety at modifisert Arc ble pakket inn i Arc viruskapsider, frigitt ut fra hjernecellen og deretter tatt opp av nabohjernecellen. Er Arc proteinet et restvirus av en virusinfeksjon som vi dominerte under evolusjonen for å tilegne oss bedre hukommelse? Oppdagelsene fra Mergiya sitt PhD arbeid støtter konseptet. Arc genet ble integrert i menneskegenomet etter virusinfeksjoner og ble brukt til hukommelse.

Personalia

Tadiwos Feyissa Mergiya er fra Etiopia med en bakgrunn innenfor nevrovitenskap og farmakologi. I 2007 fullførte Mergiya sin bachelorgrad i farmasi ved Addis Ababa Universitet i Etiopia. I 2014 gjennomførte han sin mastergrad i nevrovitenskap ved NTNU i Norge. Han gjennomførte sin masteroppgave hos Kavli instituttet hos Professor Jonathan Whitlock sin forskergruppe. Mergiya ble dermed med i Professor Clive Bramham sin forskergruppe ved Universitetet i Bergen.