Home
New phds

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Ny doktorgrad

Diagnostikk for alvorlig diarésykdom hos barn i Etiopia

Øystein Haarklau Johansen disputerer 28.4.2023 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen "Cryptosporidiosis in low-resource healthcare settings".

Main content

Avhandlingen handler om påvisning av en ledende årsak til diaré hos små barn i lavinntektsland, nemlig parasitten Cryptosporidium. Målrettet medikamentell behandling forutsetter pålitelige diagnostiske tester. Det mangler studier av pasientnære tester i ressursfattige land.

Avhandlingen bygger på «CRYPTO-POC»-studien hos barn i Jimma-området i sørvest-Etiopia. Hovedformålet var å undersøke tester for diarésykdommen forårsaket av denne parasitten. Vi sammenlignet to tester og et panel av referansetester. En delstudie undersøkte risikofaktorer ved å sammenligne barn med og uten sykdom. Vi undersøkte varighet og intensitet av parasittutskillelse i en 60-dagers oppfølgingsstudie.

Lokale helsearbeidere ble opplært i mikroskopimetoden auramin-fenol-farging (AP), som synliggjør parasitten i mikroskop ved hjelp av et selvlysende fargestoff. Metoden hadde god diagnostisk presisjon. Vi undersøkte også en nyutviklet hurtigtest som var like presis som AP-mikroskopi. Studien fant en sterk sammenheng mellom denne sykdommen og manglende skolegang hos mødre, tidligere kontakt med helsevesenet, bruk av vann fra vannposter, og akutt underernæring. Parasittutskillelsen var høyest i starten av diaréepisoden, og falt raskt de første uker etter symptomdebut.

Avhandlingen demonstrerer at AP-metoden er pålitelig. Forebyggende tiltak bør inkludere opplæring og støtte til barnas foresatte, og å gi ernæringsstøtte til barn med moderat og alvorlig underernæring.

Personalia

Øystein Haarklau Johansen (f. 1977) er spesialist i klinisk mikrobiologi, og har arbeidet som lege i Norge, Sør-Afrika, Antarktis, Skottland, og Etiopia. Han bor og arbeider nå i Nord-Irland. Hovedveileder var professor Kurt Hanevik (UiB) og biveiledere professor Nina Langeland (UiB) og professor Lucy Robertson (NMBU). Under feltarbeidet var han stipendiat ved Klinisk institutt 2 ved Universitetet i Bergen og ansatt som overlege ved Sykehuset i Vestfold, som driver utvekslingsarbeid i Etiopia.