Home
New phds

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Ny doktorgrad

Thermal biological limits for osmoregulation, stress resilience and welfare post-smolt of farmed Atlantic salmon (Salmo salar L.)

Patrik Anthony Tang disputerer 11.5.2023 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen "Thermal biological limits for osmoregulation, stress resilience and welfare post-smolt of farmed Atlantic salmon (Salmo salar L.)".

Main content

Vellykket overføring av post-smolt av laks til oppdrettsmerder i sjøen er avhengig av at fisken kan mobilisere en god stressrespons, initiere tilpasninger i nervesystemet og fremvise gode kognitive egenskaper for å opprettholde tilpasningsevnen i den tidlige sjøvannsfasen. Strategier med overføring av post-smolt året rundt kan imidlertid eksponere post-smolt i oppdrett for temperaturstress som kan utfordre disse funksjonene, med konsekvenser for allostase, helse og velferd. I denne studien ble sjøvanntilpasset post-smolt som hadde vært holdet ved 10-13ºC overført til lav (10ºC, 7ºC og 4ºC) og høy temperatur (13 ºC, 16ºC og 18ºC) som hhv. representerer en vinter- og sommersituasjon i overføringsstrategi, for å identifisere forskjeller i allostatisk belastning, endret fysiologisk tilstand og kapasitet til å håndtere disse temperaturutfordringene. Fisken ble studert med tanke på forandringer i primær, sekundær og tertiær stressrespons. Resultatene viser økt allostatisk belastning ved begge ekstremer av temperaturskalaen, post-smolten viste imidlertid bedre evne til å håndtere lave temperaturer. I tråd med dette viste post-smolten robust fysiologisk og neural evne til å opprettholde og initiere viktige tilpasninger ved lave temperaturer, noe som ikke ble observert ved høye temperaturer. Tvert i mot viste post-smolt overført til høye temperaturer alvorlig svekket stressrespons og svekkelse av neurale funksjoner, noe som peker i retning av allostatisk overbelastning og dårligere kapasitet når det gjelder å håndtere utfordringer i form av høyere temperatur. Alt i alt viser disse funnene at temperaturendringer i oppdrettsmiljøet er forbundet med stress som kan endre fysiologiske prosesser som er viktige for vellykket stresshåndtering, prosesser som ble ivaretatt ved lave temperaturer. Dette er i overensstemmelse med livshistoriestrategien til laks og fremhever betydningen av å oppfylle behovet til laksen når det gjelder lave temperaturer i post-smoltstadiet i oppdrett.

Personalia

Min interesse for dette området begynte som barn da jeg fisket under oppveksten i det klare vannet rundt Bermuda. Dette førte til at jeg begynte å studere biologi ved Universitetet i Helsinki og tok en mastergrad innen fysiologi og neurovitenskap. Etter dette jobbet jeg som forskningsassistent i tre år på forskjellige prosjekter i Østersjøen, det var da tankene om å ta en PhD grad dukket opp. Dette førte til at jeg fikk en mulighet ved Universitetet i Bergen.