Trådløs kommunikasjon
Det ligger mye teori bak dingsene vi alle bruker. Kunne du tenke deg litt mer oversikt over de viktigste prinsippene og konseptene bak den trådløse kommunikasjonen? Johan Alme er professor i mikroelektronikk, og gir oss en time med håndplukket teori tilpasset lærere som underviser fysikk og naturfag.
Main content
Vi omgir oss med utstyr som kommuniserer med radiobølger. Hverdagen vår styres ved hjelp av bluetooth, wifi og fjernkontroller. Vi diskuterer 5G og 6G, og mange av oss kjenner at vi har ikke helt kontroll på hvordan alt dette fungerer.
I denne realfagslunsjen får vi en innføring i de grunnleggende prinsippene rundt disse elektromagnetiske bølgene. Teorien kan hjelpe oss til å forstå litt mer av fordeler og begrensninger ved utstyret, og de hensyn som må tas når vi velger teknologi. Og vi får en innføring i konseptene som gjør at utstyr har ulik rekkevidde, hastighet og effektforbruk.
Du får lenke til semnaret ved å melde deg på via skolelab.no.
Johan Alme er professor i mikroelektronikk. Han er involvert i ALICE-eksperimentet på CERN og i "Proton CT", et prosjekt som skal lage en CT maskin som tar bilder med protoner i stedet for fotoner.
Seminaret er en del av serien Realfagslunsj fra Skolelaboratoriet i realfag.