Home
The Centre for Science Education

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Kurs - for lærere

Julens kjemi

Det meste av året bruker vi gjær og bakepulver som hevemidler på kjøkkenet. Men til jul kommer gjerne natron og hornsalt frem fra plassen langt bak i skapet. De tradisjonelle julekakeoppskriftene bruker andre hevemidler. Er det resultat av mer eller mindre tankeløst videreføring av oppskrifter og praksiser? Eller er det andre grunner? Hva skjer når vi bytter hevemiddel? Erik Fooladi tar oss med på en vandring i julens kjemi.

julekaker
Photo:
Colourbox.com

Main content

Erik Fooladi er kjent for sin naturfaglige tilnærming til gastronomiens verden. På luciadagen gir han oss et kjemisk blikk på småkakene vi lager til jul. Hvorfor er det slik at vi finner natron i noen oppskrifter, hornsalt i andre, og bakepulver i mange? Kan vi bytte ut et hevemiddel med et annet? Har pH noe å si? Det er gass som får kakene til å heve, men hva skjer egentlig?

I ukens realfagslunsj blir det både kjemi og julesteming. Du får lenke til semnaret ved å melde deg på via skolelab.no. For de som har undervisning og ikke kan følge det direktesendte seminaret, blir et opptak tilgjengelig i to døgn.

Erik Fooladi

Erik Fooladi er førsteamanuensis på Høgskolen i Volda, der han underviser naturfag, naturfagdidaktikk og faget matkultur og helse. Han er en aktiv formidler innen temaet "molekylær gastronomi", og har blant annet gitt ut boken Kjemi på kjøkkenet.

Photo:
Ann Karene Rasmussen

Seminaret er en del av serien Realfagslunsj fra Skolelaboratoriet i realfag.