Home
New phds

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there

Økonomisk krise, identitet og stigma i sør-indisk teindustri

Jayaseelan Raj disputerer torsdag 15. mai 2014 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen «Burden of Stigma: Crisis, Identity and Alienation in a South Indian Plantation Belt».

Main content

Avhandlingen tar utgangspunkt i i den sør-indiske delstaten Kerala. Teplantasjearbeiderne her har opplevd radikale endringer i livene sine på grunn av den økonomiske krisen i denne industrien. De tamilske plantasjearbeiderne er stort sett etterkommere av kontraktsarbeidere som under kolonitiden ble brakt til Sør-India for å arbeide på plantasjer. De fleste av dem er tamiltalende daliter (såkalt untouchables/outcastes ), som har vært marginaliserte og fremmedgjort i århundrer. Denne «outcast-statusen», i tillegg til statusen som Tamil kuli som er en stigmatisert kategori av manuelt arbeid, fører til en opprettholdelse av økonomisk underutvikling og sosial marginalisering.

Et hovedargument i avhandlingen er at neo-liberalistiske krefter og den globale utviklingen har forsterket den kulturelle utstøtingen av plantasjetamilene.  I sin analyse ønsker Raj å gå ut over den vanlige oppfatningen at økonomisk styring av plantasjene kun er et resultat av arven etter kolonialismen. Han trekker inn kulturelle krefter for å forklare at tamilske plantasjearbeidere fortsatt blir utnyttet økonomisk og kan regnes som en underklasse. Med andre ord er det økonomiske krefter i samband med andre kulturelle prosesser som kaste, etnisitet og språk som leder til en ofte sterkt stigmatisert og økonomisk ynkelig situasjon for plantasjetamilene .

Rajs fokus på teplantasjearbeiderne peker på forhold som gjelder for en betydelig del av den internasjonale tamilske diaspora.  Tamilsamfunnet har bidratt med sin arbeidskraft i Vest-India, i Sør- Afrika, i Stillehavet, samt i Sør- og Sørøst-Asia. Rajs forskning, til tross for at den fokuserer på Kerala, vil kunne bidra til forståelse av tilsvarende forhold andre steder i verden.

 

Personlige detaljer:

Jayaseelan Raj er født og oppvokst i Sør-India. Han har en B.A. i historie fra Universitetet i Kerala, og BA (med Honors) fra Central College, USA . Siden 2008 har han vært student ved Institutt for sosialantropologi, Universitetet i Bergen, og har fullført master- og doktorgrad her. Han er ellers aktuell med artikkelen «Alienated Enclaves» i en nyere utgave av Forum for Development Studies.