Home
New phds

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
ny doktorgrad

Lipidanalyser med massespektrometri og kjemometri

Ying-Xu Zeng disputerer torsdag 5. november 2015 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen: “Application of liquid chromatography-mass spectrometry and chemometrics in the automated characterization of molecular lipid species”.

Main content

Lipider er sentrale byggesteiner i celler, og har viktige og unike funksjoner. I levende organismer kan det finnes flere tusen forskjellige lipidmolekyler. I forskingsfeltet lipidomics studerer man den totale lipidsammensetningen med formål å forstå funksjonene til de enkelte lipidmolekylene. På dette feltet er kjemiske analyseteknikker basert på væskekromatografi og massespektrometri sentrale for å bestemme lipidsammensetningen. Kjemometri er bruk av matematiske metoder for å trekke informasjon ut av komplekse kjemiske data. I forskningsprosjektet har Zeng utviklet nye metoder og strategier for å få et detaljert bilde av lipidsammensetninger, basert på koblingen mellom væsketromatografi/massespektrometri og kjemometri.

Marine oljer og fet fisk er de dominerende kildene for de viktige langkjedete omega-3-fettsyrene. Fettsyrene i marine oljer foreligger hovedsakelig i triglyserider og detaljert karakterisering av lipidsammensetningen er svært utfordrende på grunn av det store antallet triglyserid-molekyler i disse prøvetypene. En ny algoritme for identifikasjon av triglyserider fra massespektrometriske data har blitt utviklet, og denne har blant annet blitt anvendt for å skille mellom forskjellige marine oljer.

Fosfolipider er byggesteiner i cellemembranene og fosfolipidsammensetningen er avgjørende for membranenes funksjon. En ny kjemometrisk metode for å bestemme mengdene av de enkelte fosfolipidmolekylene fra massespektrometriske data ble utviklet. Denne har også blitt anvendt til å studere effekten av metylkvikksølv og omega-3-fettsyren EPA i hjerne, lever og blodserum hos mus. Metodikken har siden blitt utvidet til å dekke også en rekke andre lipidklasser.

Arbeidet har blitt utført i samarbeid med Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES), Havforskningsinstituttet og École polytechnique fédérale de Lausanne (EPFL).

 

Personalia:

Ying-Xu Zeng ble født i Sichuan i Kina i 1983. Hun tok mastergrad i analytisk kjemi ved Central South University (Changsha, Kina) i 2008. Hun har også en Erasmus Mundus mastergrad i "Quality in Analytical Laboratories" ved Universitetet i Algarve og Universitetet i Bergen fra 2010. Doktorgradsprosjektet ble påbegynt i 2010. Veiledere har vært førsteamanuensis Svein Are Mjøs og førsteamanuensis Bjørn Grung, begge ved Kjemisk Institutt.