Hjem
Institutt for geovitenskap
MASTERPROSJEKT

Klastiske sedimentære bergarter i det norske dyphavet: Hva er de og hvor kommer de fra?

Hovedinnhold

Prosjektbeskrivelse
Senter for dyphavsforskning har de siste 20 årene utforsket norske dyphavsområder med fokus på skorpedannelse og vulkanske prosesser langs ultrasakte sprederygger, hydrotermale prosesser og mineralressurser, og dyphavets biologi.

Aktiviteten knyttet til utforskning og kartlegging har økt de siste årene som følge av stigende interesse rundt marine mineraler. Senteret har, sammen med Sokkeldirektoratet, gjennomført årlige tokt og samlet inn store mengder akustiske data, visuelle ROV observasjoner og bergartsprøver. I løpet av de siste toktene har det blitt samlet inn viktig materiale fra 2 betydelige strukturer i Grønlandshavet; Hovgaardryggen og Øst-Grønland ryggen. I tillegg er det studert sedimentære bergarter som danner rygg-strukturer i amagmatiske segmenter langs Knipovichryggen. Formålet med prosjektet er å forstå opprinnelsen til disse strukturene, hvilke bergarter de består av, hvor sedimentene stammer fra og når de ble avsatt.

Dette masterprosjektet vil benytte seg batymetriske data og ROV observasjoner (video/bilder) for å studere, beskrive og tolke de ulike storskala strukturene. En viktig del i prosjektet er å finne mulige kilder til de sedimentære bergartene. Ved å ekstrahere zirkoner (ZrSiO4), vil individuelle zirkoner kunne dateres med uran-bly (U-Pb) ved laserablasjon-induktivt koblet plasma-massespektrometri (LA-ICP-MS). Dette gir prøvene en aldersfordeling som kan knyttes opp mot kildeområder og de yngste zirkonene vil kunne gi en maksimum avsetningsalder. I tillegg vil det gjøres petrologiske og mineralogiske beskrivelser av prøvene ved hjelp av ulike mikroskoperingsteknikker og bilde analyser.

De ulike programvarene og verktøy som trengs for å håndtere og visualisere både batymetri og ROV video er tilgjengelig via Senter for dyphavsforskning. Studenten vil få opplæring og støtte i gjennomføringen av dette. I tillegg vil studenten få opplæring i nødvendig labarbeid for ekstrahering av zirkoner og gjennomføre datering av disse. Studiet vil gi studenten en bred erfaring med håndtering av ulike data og metoder relevant for utforskning av dyphavet. Det vil også legges vekt på opplæring i analytiske metoder.

Foreslåtte emner i spesialiseringen (60 stp)
- GEOV231 – Maringeologisk felt- og laboratoriekurs (10 etc)
- GEOV342 – Den geokjemiske verktøykassen (10 etc)
- GEOV302 – Dataanalyse i geovitenskap (10etc)
- GEOV316 – Praktiske ferdigheter i fjernmåling og romlig analyse (10 etc)
- GEOV360 – Videregående klastisk sedimentologi (10 etc)
- GEOV352 – Reservoargeologisk feltkurs (10 etc)

Felt- lab- og analysearbeid
Prosjektet baserer seg på data som allerede er samlet inn gjennom ulike tokt. Studenten vil likevel få mulighet til å delta på framtidige tokt for å opparbeide seg erfaring, eller å samle inn mer data ved behov.