Hjem
Institutt for geovitenskap

De aller første vibroseissignalene ned i isshelfen og fjellgrunnen på Antarktis-kontinentet

Dette er en milepel for seismiske refleksjonsundersøkelser på dette kontinentet og de første resultatene var gode.

Frekvensspektra av hydrofonopptak av fem signaler fra vibratoren....
Frekvensspektra av hydrofonopptak av fem signaler fra vibratoren. Horisontalaksen er tidsakse og vertikalaksen er frekvensakse
Foto/ill.:
Yngve Kristoffersen

Hovedinnhold

Etter en venteperiode på over to uker for at sjøisen skulle forsvinne og fartøyet MARIA ARCTICA kunne legge til isshelfen var det endelig denne uken mulig for forskningsgruppen å losse utstyret og  bilen på land!

Den første testen ble gjort helt ute ved kanten av isshelfen hvor isen er ca. 140 m tykk og vanndypet ca. 250 m. Her er det et observatorium (PALAOA) med to hydrofoner i vannet for kontinuerlige opptak av dyrelyder i vannet. Institutt for geovitenskaps 16 tonn tunge vibrator på ski blir trukket av en beltebil, og er snøen løs kan det være nødvendig med to. Det viktigste er nå å få gjort en sammenligning mellom styrken på de seismiske refleksjonene fra henholdsvis vibrator og sprengstoff i borehull. Å bore et 20 meter dypt hull i en fei selv om det er i hard snø, er ikke trivielt.

Det pågår nå testing av samkjøring av vibratoren og registreringssystemet før den egentlige datainnsamlingen begynner. I tillegg til professor Yngve Kristoffersen fra vårt institutt er Richard Blenkner fra Montana, USA med.