Hjem
Det humanistiske fakultet
debatt

Hva er greia med ex.phil.?

Ex.phil.: veien til dannelse eller en forbannelse? Bør ex.phil. fortsette å være en obligatorisk del av en utdannelse ved universitetet?

Ex.phil.-debatt
Foto/ill.:
Studentersamfunnet

Trenger studenter å lære om etikk, retorikk, epistemologi og ontologi?

Examen philosophicum ble innført som forberedende emne for ferske universitetsstudenter ved Københavns universitet i 1675. Tanken bak dette var at studentene skulle bli dannede mennesker. I 1971 ble ex.phil fjernet fra danske universiteter sine emneoversikter, men i Norge er dette fremdeles et obligatorisk emne for studenter.

Er ex.phil nyttig for studenter, og bidrar til å forme en reflektert student og gir nødvendig kunnskap, eller er det et emne som bare skaper ekstra arbeid og kanskje også frustrasjon for de nye studentene? Vi møtes i Storelogen, på Det Akademiske Kvarter for debatt!

Paneldeltakere:

  • Joakim Hjorth: Student og tidligere listeleder for Grønn Liste
  • Harald Walderhaug: Visedekan for utdanning ved MatNat, UiB
  • Vibeke Andrea Tellmann: Førsteamanuensis i filosofi ved Universitetet i Bergen
  • Jørgen Magnus Sejersted: Litteraturprofessor og dekan ved Det humanistiske fakultet

Velkommen til debatt på Det akademiske kvarter!

Arrangementer er i regi av Studentersamfunnet i samarbeid med Det humanistiske fakultet. 

Se arrangementet på facebook

Smittevern

Studentersamfunnet i Bergen holder seg stadig oppdatert på smittevernsregler.

Vi etterstreber vi at alle våre arrangementer møter pålagte krav og råd fra helsemyndighetene. Vi tar forbehold om at våre arrangementer kan bli avlyst dersom vi får pålegg om dette.

Vi holder lokalene våre både luftige og renslige, med tilgang til håndvask og håndsprit. I henhold til regjeringens krav må̊ vi også føre gjestelister på alle våre arrangementer. Det vil derfor være forhåndssalg av semesterbilletter i høst.

Det er viktig for oss at publikum også tar ansvar. Vi har følgende oppfordringer:* Dersom du føler deg syk, ber vi deg om å holde deg hjemme.* Hold deg også hjemme dersom du har grunn til å tro at du kan være smittet.* Hold minst 1 meters avstand fra andre enn dine nærmeste.* Dersom du har vært utenlands, ber vi deg om å vennligst avvente med å benytte deg av våre arrangementer de neste ti dagene.