Hjem
Det humanistiske fakultet
internasjonalt toppmøte

Toppmøte ved Universitetet i Bergen: Global terrormotvirking etter 22. juli

Hva kan samfunnet og globale organisasjoner gjøre bedre for å stoppe høyreekstremistisk radikalisering og terrorinnhold på nettet?

22 July 2011 at Ten: Commemoration and Commitment

10 år etter 22. juli er det behov for å løfte arbeidet mot høyreekstrem terror opp på et globalt nivå. Målet med toppmøtet er å etablere helt nye mekanismer for å motvirke spredning av skadelig materiale på nett og for å dempe den globale effekten av lokale terrorangrep. Programmet 25. august blir strømmet live fra Universitetsaulaen.
Produsent:
UiB

Hovedinnhold

Norges mørkeste dag ødela liv og lokalsamfunn. Terrorangrepet åpnet også akutte spørsmål om radikalisering på nettet og destruktive ensomme aktører motivert av høyreradikal ekstremisme.

– 10 år etter 22. juli er det behov for å løfte arbeidet mot høyreekstrem terror opp på et globalt nivå. Diskusjonen dreier seg ikke lenger bare om terroristen Breivik, men om en rekke handlinger av bredbåndsterrorister og ensomme ulver, noen av dem direkte inspirert av ham, sier professor Erik Tonning.

Internasjonalt toppmøte

Fire forskergrupper ved UiB er i dagene 25.–27. august vertskap for et internasjonalt toppmøte om temaet i samarbeid med Utøya-overlevende Bjørn Ihlers Khalifa Ihler Institute, og den britiske ekspertgruppen Centre for Analysis of the Radical Right. De har samlet representanter fra akademia og sivilsamfunnet, Utenriksdepartementet, regjeringene i New Zealand, USA og Storbritannia, teknologigigantene Google, Microsoft, Facebook og Twitter, FN-byråer, Europakommisjonens sikkerhetsrådgivere, ekspertgrupper, og en rekke andre organisasjoner som er involvert i å bekjempe terrorisme.

– Den beste måten å minnes det grusomme og tragiske angrepet i Norge for ti år siden, er om vi i fellesskap kan forplikte oss på videre arbeid for stoppe ekstremistisk radikalisering og terrorinnhold på nettet, sier Tonning.

Hvordan er det mulig å hindre at terror-manifester sprer seg på nett, eller at terror-grupper får kommunisere fritt der? Hvilke praktiske og etiske utfordringer innebærer dette? Hvordan skal vi takle disse i tråd med menneskerettighetserklæringens prinsipper?

Forpliktende samarbeid

– Norge støtter sterkt opp om den internasjonale kampen mot vold og terrorisme fra ekstrem høyrefløy. Konspirasjonsteorier og ekstremistiske ideer som deles på nettet kan øke radikalisering. Som et forpliktet medlem av Christchurch Call to Action, jobber Norge for å forhindre denne trenden. Dette seminaret er en flott mulighet til å fremme samtalen om hvordan vi kan ta dette arbeidet videre, sier statssekretær ved Utenriksdepartementet, Jens Frølich Holte

Gjennom det tre dager lange diskusjonsforumet søker arrangørene å bygge videre på eksisterende rammer og internasjonale samarbeid. Forumet vil ta utgangspunkt i Christchurch Call to Eliminate Terrorist and Violent Extremist Content Online, et initiativ hvor Norge er en av grunnleggernasjonene, utstedt i kjølvannet av angrepet som myrdet 51 uskyldige i New Zealand.

– Vi har samlet globale aktører på høyt nivå som kan ta de helt store avgjørelsene på området og bidra med ressurser til å følge dem opp, forteller Tonning.

Målet er å etablere helt nye mekanismer for å motvirke spredning av skadelig materiale på nett og for å dempe den globale effekten av lokale terrorangrep.

Et arbeidsprogram for fremtidig samarbeid vil bli presentert under pressekonferansen 27. august. 

Opptak av konferansens oppsummering 27. august kan ses her: 

22 July at Ten: Commemoration and Commitment - Summary and concluding remarks

Produsent:
UiB