Hjem
Det humanistiske fakultet
studentliv

Russiskkunnskaper viktigere enn noen gang

– Det å studere et nytt språk er som å få tilgang til en helt ny del av verden, sier Tiril, som nå tar en master i russisk.

Hovedinnhold

Russisk som fagfelt er stadig i endring og har mye å by på, fra kultur og litteratur til politikk, menneskerettigheter og historie.

Hvorfor valgte du å studere russisk? Og hvorfor på UIB? 

Det skjedde egentlig litt ved en tilfeldighet at jeg valgte å studere russisk. Jeg hadde russisk som valgfag siste året på videregående, da jeg på grunn av timeplanen ikke kunne ha Spansk 3. Jeg har alltid vært interessert i språk, historie og andre kulturer, og tenkte derfor at det ville være gøy å prøve seg på enda et fremmedspråk – noe som viste seg å være helt riktig for meg. Jeg ble umiddelbart tatt på sengen av hvor lite jeg kunne om vår nabo i nord, og hvor fascinerende og interessant Russlands historie og kultur er. Språket overrasket meg også, det er et utrolig rikt og komplekst språk. Jeg fant ut av at dette var noe jeg ikke kunne legge fra meg, men måtte fortsette å utforske. Jeg valgte å studere ved UiB både fordi ville oppleve Bergen som studentby, ettersom jeg kommer herfra, men også fordi jeg hadde hørt at russiskstudiet ved UiB var sterkt språklig orientert, noe som var viktig for meg.

Hva lærer dere på studiet?

På studiet lærer man først og fremst russisk språk. Det første semesteret får man et lynkurs i russisk, og du behøver ikke å ha noen forkunnskaper. Man har også emner om russisk historie og litteratur. Det er i tillegg lagt opp til et utenlandsopphold i byen Petrozavodsk i løpet av høsten det andre året på studiet. Dette fikk jeg dessverre ikke oppleve på grunn av koronasituasjonen, men vi fikk likevel et nettbasert kurs i språk og kultur fra Petrozavodsk som var både interessant og lærerikt.

Hvorfor er russiskkunnskaper viktige?

I dagens samfunn hvor tendensen er at folk trekker seg unna Russland vil jeg si at russiskkunnskaper er viktigere enn noen gang før. Det russiske folket, språket og kulturen er ikke skyld i det grusomme som nå skjer i Ukraina, og man burde fortsette å se på den slaviske delen av verden med nysgjerrighet og lærelyst. Russiskfaget har etter invasjonen hatt store diskusjoner om hvorvidt det er greit å fortsette på lik linje som man har gjort før, og man har åpnet for mer fokus på det ukrainske språket og kulturen i tillegg. Russisk som fagfelt er stadig i endring og har mye å by på, fra kultur og litteratur til politikk, menneskerettigheter og historie. Det at faget er så åpent, nysgjerrig og i stadig endring er noe av det jeg liker best med russiskstudiet.

Hvordan er studentmiljøet?

Studentmiljøet på russisk er tett og trygt. Noe jeg syntes var det fineste med russisk da jeg begynte var at det var såpass mye kontakt mellom student og foreleser, ettersom studiet er forholdsvis lite. Det er veldig lett å få hjelp og kontakt dersom du trenger det. I tillegg til emnene har russiskstudiet et fagutvalg hvor det blant annet har blitt arrangert filmkvelder med russisk film, sammenkomster med feiring av russiske høytider og helligdager, og generelt at studenter på alle nivåer kan møtes. Gjennom sosiale arrangementer som vi studentene steller i stand kan man også få mer innblikk i andre sider ved Russland og russisk språk og kultur som andre studenter interesserer seg for.

Har du vært på utveksling?

I løpet av bachelorprogrammet i russisk har man det tredje året mulighet til å dra på utveksling. På grunn av korona var det usikkert om jeg kunne dra i det hele tatt, men våren 2022 skulle jeg være i St. Petersburg ut juni. St .Petersburg i februar er grå og kald, men jeg fikk hele tiden høre at det bare var å glede seg til våren, for da var byen en av de vakreste i verden. Jeg fikk dessverre aldri oppleve dette, for en måned senere invaderte Russland Ukraina. Vi som var på utveksling valgte å dra hjem både fordi vi gikk på et statsuniversitet som sa de støttet invasjonen, og fordi bankkortene våre sluttet å fungere de fleste stedene vi handlet. Det føltes utrolig kjipt å måtte returnere så raskt, men det var lite å gjøre noe med. Oppholdet, selv om noe kortere enn jeg hadde ønsket, var likevel utrolig lærerikt og spennende. Å kunne bruke russisk hver dag, prøve ny mat og møte nye studenter og folk var spennende, og noe jeg absolutt vil anbefale alle andre som begynner på studiet.

I tillegg til Russland, er det mange andre reisemuligheter for å få snakket russisk. Selv besøkte jeg to venner i Ukraina høsten 2021 og fikk oppleve både Kyiv, Tsjernobyl og Odessa. I store deler av Sentral-Asia er det også mulig å få god bruk for russiskkunnskapene sine. En av mine store mål etter russiskstudiet er å få reist rundt i Sentral-Asia for å få oppleve de ulike kulturene der.    

To jenter på et marked i Odessa

Tiril Solheim Absalonsen sammen med medstudent Frida Vidarr Njålsson på et marked i Odessa høsten 2021.

Foto/ill.:
Privat
           

Hvorfor ville du ta master? 

Jeg følte meg ikke ferdig med russiskstudiet etter bachelorgraden. Studiet har vært noe amputert på grunn av korona og krigen mellom Russland og Ukraina og derfor følte jeg for å fortsette litt videre for å kunne forbedre russiskkunnskapene mine. En annen grunn er at masterstudiet åpner for større utfordringer og en mulighet til å utforske og undersøke temaer innenfor russiskfaget du er spesielt interessert i med god hjelp fra veiledere og forelesere.

Hva ser du for deg at du har lyst til å jobbe med i fremtiden? 

Det er veldig vanskelig å si, men jeg har definitivt lyst til å jobbe med noe hvor jeg kan få bruk for russiskkunnskapene mine. Det finnes jo flere muligheter enten innenfor utenriksdepartementet, menneskerettighetsorganisasjoner, næringsliv, oversettelsesarbeid eller som tolk. Men hva det blir for min del er jeg ikke sikker på enda.

Er det noe spesielt du vil si til de som vurderer å studere russisk? 

Det er kanskje litt klisje, men det å studere et nytt språk er som å få tilgang til en helt ny del av verden! I dette tilfellet en del av verden få har kunnskap om, men som har utrolig mye å by på. Dersom du vurderer å studere russisk, uansett om du kan mye eller lite, eller ingenting for den saks skyld, er det eneste jeg kan si: kjør på!