Hjem
Institutt for informatikk
Nyhet

Datasikkerhet? “… Åh ja! Det er viktig om dagen!”

Ifølge Studiebarometeret er de som studerer Datasikkerhet blant universitetets mest fornøyde – og i norgestoppen blant lignende studier. Vi spurte to av dem om studentlivet.

To studenter drikker kaffe foran kaffemaskin.
Foto/ill.:
Randi H Eilertsen, UiB

Hovedinnhold

Grunnene at studentene på Datasikkerhet trives er både faglige og sosiale.

Bergen har et av Nordens største forskningsmiljø innen kryptologi og datasikkerhet. Dette kommer studentene til gode gjennom både undervisning og veiledning, samt mulighet til å ta mastergrad under forskere i verdensklassen. 

Den andre delen av suksessen kommer fra studentenes eget engasjement. Linjeforeningen echo – foreningen for alle informatikk-studentene på UiB – hadde i fjor over 200 arrangementer. Dette inkluderte fester, bedriftsbesøk, sport, faglige kurs og mye mer.  

I tillegg har studentene en egen organisasjon for datasikkerhet. Helt Sikker arrangerer blant annet workshops og foredrag for de som vil ha ekstra faglig påfyll, samt konkurranser i hacking for studenter som ønsker å utfordre seg selv. 

Arne Natskår og Vegard Berge er i gang med det neste trinnet med utdanning innen datasikkerhet; en mastergrad i sikker og pålitelig kommunikasjon. Vi spurte dem fem spørsmål om studielivet: 

Hva er det vanligste spørsmålet du får om datasikkerhet? 

Arne: Jeg får flere ganger meldinger fra familie og venner om lenker i eposter er trygge å trykke på. Som oftest er det ikke det! 

Vegard: “… er det sånn hacking?” eller “… Åh ja! Det er viktig om dagen!”   

Hvorfor valgte du datasikkerhet? 

A: Jeg likte programmering og matte, så datasikkerhet var en perfekt blanding! Jeg var usikker på om jeg hadde valgt riktig før jeg hadde det første innføringsfaget i datasikkerhet. Da fant jeg ut hvor utrolig spennende og gøy datasikkerhet er!

V: Eg var veldig usikker på kva studie eg skulle søke på. Det var faktisk “Open dag” på Informatikk på VGS som overbeviste meg om å satse på interessa for problemløysing og programmering.  

Hva er det gøyeste du har gjort så langt i studiene? 

A: Å få utdelt nettsider som ser ok ut, men som har flere sikkerhetsfeil. Oppgaven var å finne feilene og rette opp i dem, noe som har gjort meg veldig bevisst når jeg bruker nettet til vanlig bruk.

V: Å ta INF348 (“Applied Cyber Security – attack and defence against real world threats”). Vi fekk utføre forskjellige angrep mot treningsmaskiner. Det var kjekt å få bruke så store deler av “verktøykassen” me har bygd opp undervegs i studiet + litt til 😊  

Hva vil du gjøre etter studiene? 

A: Det er mange muligheter. Jeg har ikke helt bestemt meg for om jeg ønsker å jobbe i et privat selskap eller i et av de statlige organene som jeg leser om i nyhetene – det viktigste er at å jobbe med datasikkerhet! 

V: Etter fullført master fortsetter turen til Østlandet som Cyber Trainee hos DNV 😊 

Hva er ditt beste råd om datasikkerhet? 

A: Som privatperson er det viktigste du kan gjøre å bruke tid på det før noe skjer. Sett opp en «password manager», gjerne en som ikke følger med mobilen din.  

V: Sikkerhet omfattar alt frå design til implementasjon, til utføring – og alt imellom. Om du vurderer å studere det; ikkje heng deg opp i retning eller “fagfelt” for tidlig. Gå inn bredt og lær litt om alt 😊