Hjem
Institutt for informasjons- og medievitenskap
Prisvinner

Manusstudent med publikumspris

UiB-student Sigrid Kolbjørnsen er travelt opptatt med manusskriving, men tok seg tid til å reise til Chicago for å hente hjem en festivalpris.

Sigrid Kolbjørnsen pitcher et seriekonsept for ITV og for sine medstudenter.
Sigrid Kolbjørnsen pitcher et seriekonsept for ITV og for sine medstudenter.
Foto/ill.:
Simon Brandseth/UiB

Hovedinnhold

For litt siden stakk UiB-student Sigrid Kolbjørnsen av med en publikumspris på Chicago Feminist Film Festival, for "6. April" – eksamensfilmen hun skrev og hadde regi på som bachelorstudent på tv-produksjon våren 2017.

– Jeg fikk møte mange mennesker som har like – og ulike – motivasjoner bak historieformidling som jeg har, og jeg fikk øvd meg på både å presentere filmen min og å representere meg selv i en profesjonell situasjon, sier Kolbjørnsen om reisen til Chicago. – Chicago Feminist Film Festival hadde en veldig åpen og imøtekommende holdning til alle filmskaperne, og det ble et veldig fint møte med bransjen. Og sist, men ikke minst, har jeg erfart at det er viktig å ikke gi opp, for selv om man får flest avslag på påmeldinger til festivaler, finner man alltid noen som synes at arbeidet ditt er bra nok til å vise!

Møter bransjen

Kolbjørnsen er i disse dager travelt opptatt med studier på det nyopprettede masterprogrammet Manusutvikling for serier, der hun skriver på sin første tv-serie-pilot. Foruten hyppige workshops med velrennomerte manusforfattere byr også studiet på mange møter med bransjeaktører av ulike slag, som et nylig besøk hos ITV Studios. Kolbjørnsen har fått møte noen av Norges mest sentrale serieskapere i løpet av det første året som masterstudent.

– Studentene er ikke flere enn at alle får svært tett oppfølging, sier Øyvind Vågnes, som er kursansvarlig for det nye masterstudiet. – Vi er stolt av at serieskaperne som gjester oss for å lære studentene å utvikle seg, som er blant de framste i landet: Siri Seljeseth (Unge Lovende), Thomas Torjussen (Koselig med peis, ZombieLars), Lars Gudmestad (Julekongen, Helt perfekt, Neste sommer), Bjørn Olaf Johannessen (Kampen for tilværelsen), og Geir Henning Hopland (Buzz Aldrin, hvor ble det av deg i alt mylderet?), for å nevne noen.

– Vi har møtt stor velvilje i bransjen, og opplever virkelig at vi har kunnet velge fra øverste hylle blant norske serieskapere, sier Erlend Lavik, leder av masterprogrammet i manusutvikling for serier. – Ambisjonen er å også tiltrekke seg internasjonale kapasiteter.

– Det at vi får møte og prate med mange folk fra bransjen er gull verdt, sier Kolbjørnsen. – Både fordi de kan gi oss relevante erfaringer som vi virkelig kan komme til å trenge i fremtiden, og at vi så smått kan begynne å knytte kontakter som vi kan få bruk for etter endt studietid. Det er også veldig motiverende å høre at det er store sjanser for at det finnes jobber i dette miljøet, så lenge vi jobber hardt nok for det.

Får et forsprang

UiBs studietilbud i tv-produksjon ble høsten 2017 samlokalisert med mediebransjen i Bergen i nye lokaler i Media City Bergen. Turen var dermed kort da studentene besøkte ITV Studios. Eldar Nakken, CEO i ITV Studios i Bergen, er glad for at studentene nå har kommet nærmere. – Universitetet i Bergen har vært modige nok til å flytte sin praktiske medieutdanning ut, og inn til Media City Bergen og inn til næringslivet, sier Nakken.

– Det gjør at studentene som kommer ut fra denne utdanningen kommer til å ha et godt forsprang og en stor fordel i forhold til andre lignende utdanninger.

Nakken mener en mastergrad i manusutvikling for tv er en framtidsrettet strategi. – Slik utviklingen er nå, er jeg helt overbevist om at det nok er manusforfatterne som blir popstjernene i denne bransjen i framtida.