Hjem
Institutt for informasjons- og medievitenskap
KARRIERE

Skriver spillefilm

Jorunn Bjørndal Lilleland har mastergrad i manusutvikling for serier, og jobber nå som manusforfatter for en spillefilm og informasjonsansvarlig for Den norske filmfestivalen i Haugesund.

Hovedinnhold

– Jeg bruker teknikker jeg lærte under utdannelsen hver dag. Studiet lærte meg å skrive og å tenke på en helt ny måte.

Hvorfor valgte du å studere masterprogram i manusutvikling for serier?

– Da jeg ble permittert fra jobben min i et produksjonsselskap under den første covid-nedstengningen bestemte meg for å ta en mastergrad. Jeg visste allerede at jeg ville jobbe mer med manus, så masterprogrammet i manusutvikling for serier passet perfekt.

Hva jobber du med nå? 

– Jeg jobber som manusforfatter og er nå i gang med å skrive en spillefilm. Nå får jeg skrive hver dag, og jeg elsker det! Jeg jobber også som informasjonsansvarlig for Den norske filmfestivalen, Haugesund. Her jobber jeg tett opp mot markedsføringen av filmene våre samt med Amandaprisutdelingen og det nordiske filmmarkedet New Nordic Films.

Bilde av manusforfatter Jorunn Bjørndal Lilleland som jobber med post-it-lapper
Foto/ill.:
Privat

Hva er det beste med jobben din?

– Som manusforfatter er beste er uten tvil å få lov til å leve av å skrive historier. Jeg får muligheten til å eksperimentere og til å utforske mennesker på en urolig spennende måte. Jeg får skape min egen verden og dukke inn i den hver dag. Det jeg anser jeg som et stort privilegium.

Hva er mest utfordrende?

– Det er det mange timer tilbrakt alene når en jobber som manusforfatter. Men med det gode nettverket jeg opparbeidet meg under masteren gjør det mye enklere.

Hvordan får du bruk for utdannelsen din i jobben?

– Jeg bruker teknikker jeg lærte under utdannelsen hver dag. Hver gang jeg leser gjennom det jeg skriver, hver gang jeg sitter fast, hver gang jeg skal i gang med noe nytt. Studiet lærte meg å skrive og å tenke på en helt ny måte.

Er det noe du skulle ønske at noen hadde fortalt deg da du var student? 

– I stedet for å gi et halvgodt råd jeg aldri hadde hørt på selv, vil jeg dele et råd jeg selv fikk. Veilederen min, Kjersti Steinsbø, rådet meg til å tørre å gjøre feil. Det er det viktigste jeg har med meg.

Hva er ditt beste minne fra studietiden?

– Det er helt klart forfatterbesøkene det første studieåret. Tross strenge restriksjoner fikk vi en unik mulighet til å bli kjent med bransjen fra innsiden gjennom inspirerende og lærerike økter.