Hjem
Det medisinske fakultet
Nyhet

35 millioner til Parkinsonforskning

Parkinsonforskningen ledet av professor Charalampos Haris Tzoulis ved Neuro-SysMed-senteret er styrket med til sammen mer enn 35 millioner kroner.

Charalamopos Tzoulis i labben. Han står med armene i kors mellom to store sprossekledde vinduer og ser rett inn i kamera. Bak ham kan man se divere utstyr til labben. Utenfor er det grønt og frodig, man kan se hus oppover skråningene.
Foto/ill.:
Eivind Senneset

Hovedinnhold

Pengene kommer fra nasjonalt program for klinisk behandlingsforskning i spesialisthelsetjenesten (KLINBEFORSK) og Regionalt samarbeidsorgan for forskning og innovasjon Helse Vest.

Midlene skal finansiere to viktige kliniske studier, NOPARK og N-DOSE.

NOPARK er en behandlingsstudie, som har som formål å undersøke om behandling med nikotinamid ribosid (NR) beskytter nervecellene og forsinker sykdomsutviklingen ved Parkinsons sykdom. Ved positivt resultat vil studien kunne føre til ny behandling som kan bremse Parkinsons sykdom. Studien skal rekruttere totalt 400 pasienter med Parkinsons sykdom fra hele Norge. Pasienter som enten er nydiagnostiserte eller har hatt diagnosen i inntil 2 år kan delta. 

N-DOSE studien er en behandlingsstudie, som har som formål å bestemme den optimale dosen av nikotinamid ribosid (NR) for mennesker med Parkinsons sykdom. Dette er nødvendig for å kunne oppnå den beste behandlingseffekten. Studien skal rekruttere totalt 80 pasienter med Parkinsons sykdom. Studien planlegges startet tidlig i 2022. Detaljene vil bli publisert i løpet av nærmeste tid. 

Det overordnede målet og visjonen til Prof. Tzoulis er å utvikle behandlinger som kan bremse eller stoppe utviklingen av Parkinson sykdom og bedre pasientenes livskvalitet.