Middelalderklyngen

Nyhetsarkiv for Middelalderklyngen

Programmet for Middelalderforum er klart!
I middelalderen var Borgund en av Norges 14 byer. Vi hører om den i sagalitteraturen og den er omtalt i 1384 som en av ‘de små kjøpsteder’. Så blir det helt stille!
Middelalderforskningen ved UiB befester sin sterke posisjon og mottar støtte til to prosjekter gjennom årets FRIPRO-tildeling fra Forskningsrådet.
I boken - med undertittel "Det katolske Norge i før- og etter-reformatorisk tid" - kaster forfatteren nytt lys over den lange historien om trosskiftet i Norge.
BA and MA students in the course Food in the Middle Ages presented their term projects in a conference format.
Odd Einar Haugen, professor i norrøn filologi, har saman med fire italienske kollegaer gitt ut eit utval eldre nordiske tekstar på italiensk, som første band av i alle fall to i serien “Le lingue nordiche nel medioevo”.
Programm for FIM i høst 2018.
Leszek Gardeła on Viking women with weapons and his lifelong love affair with the North
Forestill deg at vi bare har ett eneste eksemplar av Snorres kongesagaer. Så kommer noen og river ut sagaen om vikingkongen Olav Tryggvason, stjeler den og vil ha den for seg selv.
Tre søkere har fått innvilget rekrutteringsstipendet BFS Starting Grants 2017. Samlet får prosjektene over 50 millioner kroner, og omhandler både middelalder, matematikk og universets opprinnelse.
– Det føles uvirkelig at vi nå har fått tilbake så mange av de savnede gjenstandene, sier professor Liv Helga Dommasnes.
To tredjedeler av gjenstandene som ble stjålet under museumsinnbruddet er funnet. Det opplyser politiet i Bergen som nå har siktet tre menn i samband med saken.
Postdoktor Helen F. Leslie-Jacobsen er ekspert på eddadikt og norrøne lovtekstar – og er tildelt årets pris for unge forskarar i humanistiske fag.
I august ble 400 gjenstander stjålet fra Universitetsmuseet. Følg saken her.
Hove-madonnaen ble laget rundt år 1250. Etter 170 år ved Universitetsmuseet skal en tro kopi leveres tilbake til kirken hvor skulpturen sto i rundt 600 år.
UiBs nye strategi ønsker å styrke middelalderforskningen i Bergen gjennom etablering av en egen middelalderklynge.
Senter for Middelalderstudier har i ti år kasta nytt ljos på middelalderen i Europa. Perioden var neppe mørkare enn andre periodar i eldre tid, meiner leiaren for senteret.