Hjem
Institutt for geografi
Utveksling

Fantastisk å være student i Salamanca

Universitetet ble grunnlagt i 1218. Geografene ved universitetet fungerte som rådgivere for dronningen da hun valgte å finansiere Columbus' oppdagelse av Amerika. For en interessert geograf er Salamanca et paradis!

Ved Universidad de Salamanca
Salamanca er en vakker by. Nesten alle byningene har en fasade av lokal sandstein som gjør at hele byen får en gyllen farge. Utsikt mot gamlebyen i Salamanca fra taket på katedralen.
Foto/ill.:
Martin Dale Bergheim

Hovedinnhold

Det er mange ting som skal ordnes før man skriver seg inn som student på universitetet. Hvis man ikke er helt forberedt på en litt annerledes skolestruktur, kan startfasen være litt stressende og uorganisert. Timeplanen kan være en kabal å legge opp, men det er bare å sette seg ned å ta seg god tid i starten. Dette vil selvsagt bli mye bedre etter hvert. Jeg fikk den hjelpen jeg trengte i sekretariatet ved fakultetet.

Ta et språkkurs

På det geografiske og historiske fakultetet går omtrent all undervisning på spansk. Det er derfor veldig greit å ha noe spanskkunnskaper fra før. Men fortvil ikke! Selv hadde jeg minimalt med spanskkunnskaper før jeg dro ned. To år med spansk på videregående og et intensivt kveldskurs på Folkeuniversitetet i Bergen var det jeg hadde da jeg satte meg på flyet rett over nyttår. Samtidig var dette noe av poenget med at jeg valgte Salamanca og Spania, jeg ville lære språket og bli bedre i det.

Mitt kanskje beste praktiske tips er å ta et språkkurs før semesteret starter! Vårsemesteret i Salamanca starter i februar og varer til mai/juni, og derfor har man en gyllen mulighet til å studere spansk språk i januar. Selv gikk jeg på en språkskole i Salamanca, Colegio Delibes, som jeg varmt kan anbefale. Jeg bodde fire uker i en studentresidens med andre språkstudenter og tok et fire ukers kurs. Det tror jeg var viktig for meg både faglig og sosialt. Jeg ble kjent med byen og fikk noen venner før semesteret på universitetet begynte.

Roma la chica

Salamanca er en fantastisk by. Byen kalles ofte for "Roma la chica" (lille-Roma) på grunn av den historiske betydning og rett og slett fordi byen bare er vakker. For oss nordmenn er byen nokså stor med sine 160 000 innbyggere, men i spansk målestokk er byen mellomstor. Det som karakteriserer byen er de "gylne" bygningene som det er umulig å ikke legge merke til. Nesten samtlige byninger i Salamanca har en fasade av lokal sandstein som gjør at hele byen får en gyllen farge. Byen er som nevnt veldig historisk med sitt universitet som ble grunnlagt allerede i 1218!

Ellers er det veldig enkelt å gå fra A til B i byen. Plaza Mayor, som er en av Spanias vakreste, er et naturlig møtepunkt i sentrumskjernen - og alt er i gangavstand fra denne. Mange tapasbarer, utesteder og andre restauranter gjør byen ekstremt livlig.

Ulik undervisningspraksis

Undervisningen varierer veldig fra fag til fag. Jeg hadde fem fag, alle verdt seks studiepoeng. I fire av fagene ble det undervist med Power Point, slik vi er vant til fra Bergen, men i det siste faget stod foreleseren rett opp og ned og leste fra en bok og diskuterte noen temaer - og det hele virket noe impulsivt av og til. Men dette er en artig erfaring! Ikke alle Power Point-forelesningene ble lagt ut på nett, men fortvil ikke. Det gjelder egentlig bare å forstå innholdet i forelesningene fremfor å skulle forsøke å konsumere alle detaljer.

Som fagene, så er også forelserene forskjellige i sin håndtering av en utvekslingsstudent. Noen er utrolig imøtekommende og vil gjøre alt for at du skal gjøre det bra, mens andre ikke nøler med å slakte språkkunnskapene dine. Jeg har erfaringer fra begge deler. Til tross for en rekke advarsler om språklige feil, gikk eksamen veldig fint. Norsk og spansk undervisningskultur er jo litt forskjellig, så aldri bli usikker på deg selv hvis du skulle komme over noen litt ekle episoder. Husk at dette tross alt er en ganske god læring og erfaring.

Fagene er ganske ulike, men noe de alle hadde til felles, er at den endelige eksamen ikke teller 100 %. Den endelige karakteren er basert på oppmøte og aktivitetet i timene, innleveringsoppgaver samt eksamen. Vektleggingen er ulik fra fag til fag, men det er ikke uvanlig at eksamen teller kun 40 %. Så ikke stress! Selv var jeg i timene så ofte jeg kunne, men det var begrenset med aktivitet fra min side, nettopp fordi det for oss er litt vanskelig å henge med i enkelte diskusjoner. Dette vet selvfølgelig foreleser, og vi utvekslingsstudenter blir veldig ofte tatt ekstra hensyn til.

Lett å skaffe bolig

Man kan velge om man vil bo i en studentresidens, hos en vertsfamilie eller privat. Jeg valgte å bo privat for 230 euro i måneden, og hadde 15 minutter å gå til fakultetet. Å bo i studentresidens kan virke litt dyrt, men her er også all mat inkludert - frokost, lunsj og middag. Det er et godt alternativ spør du meg. Likevel er man mer "fri" når man bor privat, og det er jo slik vi fleste er vant med fra hjemme.

Jeg bodde som nevnt i en studentresidens i regi av språkskolen i de første ukene. Det var både trygt og godt å kunne bo slik i noen uker, men samtidig kunne jeg ikke bodd sånn veldig mye lenger. Et annet argument for å ta språkskole er nettopp at man har tid til å orientere seg i byen, gå på visning og finne seg en leilighet i god tid! Jeg søkte selv på nettet, og det finnes mange alternativer. Det er virkelig ikke noe problem å skaffe seg leilighet i Salamanca.

Student i Salamanca

Sosialt er det helt fantastisk å være student i Salamanca. Det er så utrolig mye som skjer! Det sies også at Salamanca har flest utesteder i Spania per innbygger! Det er kanskje vanskelig å måle slikt, men det er absolutt en fantastisk by om uteliv er noe for deg.

Ellers er det veldig mye som arrangeres av Erasmus, ESN Salamanca. Hvis du vil komme i kontakt med folk med en gang anbefaler jeg deg å melde deg inn i Facebookgruppa til ESN Salamanca så fort du kommer til byen. De arrangerer alt fra aktiviteter til turer. Utrolig bra møtested!

Hvis du velger å dra til Salamanca, så kan jeg garantere deg at du vil få det veldig kjekt og et semester som du sent vil glemme.

Martin Dale Berheim, geografistudent på utveksling til Universidad de Salamanca våren 2016.