Hjem
Mohn ernæringsforskningslaboratorium

Hovedinnhold

Hovedprosjektet i denne noden er CARBFUNC-studien som undersøker effekt av dietter med ulik prosesseringsgrad og karbohydratkvalitet på nedgang av kroppsvekt. Deltakere ble randomisert til 3 diettgrupper og følges over to år. Vi måler vekttap, reduksjon av magefett ved CT-undersøkelse og gjentatte kostregistreringer. En viktig del er også undersøkelser av mage-tarm-plager ved fedme som ledes av Gülen Arslan Lied. Studien er også del av den molekylære noden som undersøker mekanismene som ligger bak vekttap ved de ulike diettene. De første resultatene ble presentert på ESPEN-konferansen høsten 2020 av PhD-kandidat Cathrine Horn

I 2019 og 2020 gjennomførte vi en studie i samarbeid med Nofima som undersøkte postprandiale effekter av brød med ulikt fiberinnhold. Studien ble gjennomført ved Forskningsenhet for helseundersøkelser

Aktivieter i den kliniske noden omfatter også internasjonalt samarbeid i CarbHealth-prosjektet som får støtte fra JPI HDHL. Her blir en randomisert klinsik studie gjennomført, i samarbeid med partnere fra Norge, Tyskland og Sverige, med oppstart våren 2021. Det skal testes om ulike typer brød med ulikt fiberinnhold kan påvirke hyperglykæmien hos pasienter med prediabetes. Prosjektet ledes av Jutta Dierkes og Hanne Rosendahl-Riise. CarbHealth innebærer også epidemiologisk forskning med HUSK-kohorten som går inn i den epidemiologiske noden. 

Underernæring hos inneliggende pasienter er et stort problem i det norske helsevesenet. Årsaker og konsekvenser av denne tilstanden ble studert i Malnutra-studien med PhD-kandidat Marte Almenning Trollebø. Studien bygger på tidligere studier av Randi Tangvik