Hjem
Institutt for sammenliknende politikk
KARRIERE

Rådgiver i Skatteetaten

Eline Arntzen Haugland leverte mastergrad i sammenlignende politikk våren 2022. Nå jobber hun som rågiver i Skatteetaten i Bergen.

Hovedinnhold

Mange av de analysene som gjøres i Skatteetaten har jeg allerede vært gjennom på studiet, for eksempel tekstanalyse og maskinlæring. Det at jeg besitter fersk kunnskap og metodekompetanse som er direkte relevant for jobben drar jeg nytte av daglig

Hva jobber du med? 

Jeg jobber som analytiker i Skatteetaten i Bergen, i divisjon Brukerdialog. Her jobber jeg i tverrfaglig team blant annet med innsiktsarbeid og forbedring av Skatteetaten sine tjenester. Modellutvikling, maskinlæring, effektmåling, spørreundersøkelser, og tekstanalyse er blant de avanserte analysene vi gjør i analysegruppen, som skal bidra til at Skatteetaten jobber kunnskaps- og risikobasert og å bedre brukeropplevelsen for skattepliktige. 

 

Hva er det beste med jobben din - og det mest utfordrende?

Det beste og kjekkeste med jobben er at man får muligheten til å utfordre seg selv, og hele tiden utvikle ny kompetanse. Skatteetaten er en veldig stor organisasjon med et utrolig viktig samfunnsoppdrag, nemlig å sikre finansieringen av velferdssamfunnet. Læringskurven er bratt, og det dukker opp nye problemstillinger hele tiden, som gjør at arbeidsoppgavene er varierte. Dette gjør jobben også noe utfordrende da man aldri blir utlært og må hele tiden sette seg inn i nye ting, særlig med tanke på utviklingen av ny teknologi og stadige samfunnsendringer som påvirker arbeidet.  

 

Hvordan har utdannelsen din hjulpet deg i å få jobben du har nå? På hvilken måte drar du nytte av det du har lært på sampol i jobbsammenheng? 

Metodekunnskapene fra masteren, både gjennom fag og masteroppgaven, har vært svært viktige og direkte nødvendig for jobben. Man må tenke analytisk, jobbe metodisk, være løsningsorientert, og hele tiden klare å se det større bildet. Mange av de analysene som gjøres i Skatteetaten har jeg allerede vært gjennom på studiet, for eksempel tekstanalyse og maskinlæring. Det at jeg besitter fersk kunnskap og metodekompetanse som er direkte relevant for jobben er helt sentralt og noe jeg drar nytte av daglig.

 

Føler du at utdannelsen ved institutt for sammenliknende politikk har gitt deg en kompetanse som er ettertraktet i arbeidsmarkedet? 

Sammenliknende politikk har absolutt gitt en relevant og ettertraktet kompetanse. I tillegg til den metodiske delen av utdannelsen har også den samfunnsfaglige delen vært helt sentral. En bakgrunn i sampol gjør at man raskt kan sette seg inn i nye temaer og informasjon, og kunne anvende dette i praksis. Det at instituttet tilbyr et bredt spekter av emner, praksisopphold, og gode utvekslingsavtaler gjør at sampolere tilegner seg mye faglig og praktisk kunnskap som arbeidsgivere trenger. Samtidig får man også muligheten til å spesialisere seg på det man interesserer seg for og dermed skille seg ut i arbeidsmarkedet.  

 

Hva vil du anbefale til studenter som ønsker en tilsvarende jobb? 

Å jobbe med analyse krever gode metodeferdigheter, analytisk tenking, og interesse for data, så her er metodefagene sentrale. Man trenger heldigvis ikke å kunne alt for å være godt kvalifisert til en slik jobb. Det viktigste er at man er nysgjerrig, står for egen læring og utvikling, og bruker det man har lært fra studiet som knagger for videre kunnskaps- og kompetanseutvikling. Vil man jobbe i Skatteetaten trenger man heller ikke å være ekspert på skatter og avgifter, jeg kunne for eksempel ingenting om dette da jeg startet. Man lærer mye nytt i jobben!