Hjem
Institutt for sammenliknende politikk
KARRIERE

Fagspesialist i DNB

Carl Fredrik leverte sin mastergrad i sammenliknende politikk i 2021. I dag jobber han som fagspesialist i DNB.

Hovedinnhold

Jeg vil anbefale alle å nyte studietiden så godt som mulig. Fem år går fortere enn man tror, og brått sitter man der tynn i håret, 10 kg tyngre med en åtte-til-fire jobb og savner de onsdagskveldene man drakk øl og diskuterte demokratiteorier.

Hva jobber du med nå?

Jeg jobber som fagspesialist i DNB sin avdeling for internasjonale sanksjoner. Vi har et stort ansvar og brede arbeidsoppgaver. Hovedsakelig jobber jeg med å passe på at DNB og kunder av DNB ikke bryter sanksjonsregler når de betaler eller mottar penger fra utlandet. I tillegg er DNB en stor shipping bank, hvor vi også følger opp båter som er registrert som kunder i DNB og passer på at de overholder internasjonale sanksjonsregler.

Hva er det beste med jobben din - og det mest utfordrende?

Alle kollegaene er kanskje det beste med jobben. Vi er en forholdsvis ny avdeling, som etter Russlands invasjon av Ukraina i 2022 måtte bemanne enda flere. Det gjør at vi har fått inn mange nye kollegaer det siste året, med masse kunnskap fra mange forskjellige steder. Det gjør at man føler at man lærer noe nytt hver uke. I tillegg er det sosiale miljøet veldig godt, vi quizer sammen, spiller fotball og har brettspill kvelder sammen.

I tillegg er vi i sanksjonsavdelingen i ferd med å bygge oss opp som fageksperter på sanksjoner i banken. Vi har blant annet begynt å holde korte foredrag om Geopolitikk for andre avdelinger i banken. Det er utrolig spennende, og noe man lærer masse av. Vi får også besøk av andre avdelinger jevnlig, som forteller om hva de jobber med osv, det gjør at man blir kjent med banken på en helt ny måte. De aller fleste har et forhold til DNB, og når man kommer utenfra og inn, så blir man overrasket over hvor mange forskjellige typer jobber det finnes i banken, og hvor mange utrolig flinke folk som jobber der, med vanvittig mye kunnskap.

Det som kanskje er mest utfordrende i dag er at sanksjonsregelverk er utrolig omfattende og sammensatte. Så det er mye å sette seg inn i for å forstå for eksempel sanksjonene mot Russland. I tillegg er det et dynamisk felt, hvor ting endrer seg fra uke til uke. Men det er også noe av det som gjør det spennende.

Hvordan har utdannelsen din hjulpet deg i å få jobben du har nå? På hvilke måter drar du nytte av det du har lært på sampol i jobbsammenheng?

Lederen min var veldig tydelig på at hun ønsket folk med kompetanse og interesse for geopolitikk. Dette er noe de fleste som studerer sampol interesserer seg for, og som vi lærer en del om på studiet. Så den forståelsen man får for hvordan verden henger sammen, og interessen sampol studenter har for å lære mer om verden, har uten tvil hjulpet meg med å få denne jobben.

Det er mange ting utdanningen min har hjulpet meg med, som jeg drar nytte av hver dag. Blant annet føler jeg at studiet har gitt meg en god forståelse av verden. Jeg tok blant annet mange fag om EU, både ved UiB og når jeg var på utveksling i Frankrike. Dette er noe jeg har dratt stor nytte av, ettersom vi hele tiden jobber tett opp mot EUs sanksjonspakker. I tillegg så er spesielt mastergraden til tider krevende, noe som gjør at man må jobbe godt og effektivt for å komme igjennom på en god måte. Det lærte meg å jobbe strukturert og effektivt, noe jeg drar nytte av hele tiden.

Føler du at utdannelsen ved Institutt for sammenliknende politikk har gitt deg en kompetanse som er ettertraktet i arbeidsmarkedet?

Ja, det føler jeg uten tvil. Jeg sikret meg jobb før jeg var ferdig utdannet, og opplevde det ikke vanskelig å få jobb etter endt studie. De fleste jeg studerte med også fikk seg kjapt jobb. Jeg husker at flere av oss var smånervøse under studietiden, og vi snakket ofte om jobbmuligheter etter studietiden var over. Men tar du en mastergrad innenfor sammenliknende politikk så er mitt inntrykk at det er mange arbeidsgivere som leter etter folk med denne kompetansen. Vi er flere i min avdeling, og i DNB som helhet, som har en statsvitenskapelig bakgrunn.

Hva vil du anbefale til studenter som ønsker en tilsvarende jobb? 

For det første, så vil jeg anbefale alle å nyte studietiden så godt som mulig. Fem år går fortere enn man tror, og brått sitter man der tynn i håret, 10 kg tyngre med en åtte-til-fire jobb og savner de onsdagskveldene man drakk øl og diskuterte demokratiteorier. Så nyt de frie studieårene, ikke bry deg så mye om fagkombinasjon, ta de fagene du syntes virker spennende, dra på utveksling og bli kjent med nye folk. I tillegg er sommeren en glimrende mulighet til å sikre seg verdifulle sommerjobber. Jeg hadde sommerjobb i DNB sommeren 2017, noe som var min «fot inn døren» og gjorde det mye lettere for meg å få fast jobb der når jeg var ferdigutdannet i 2021.