Hjem
Det samfunnsvitenskapelige fakultet
KARRIERE

Rådgiver i Veteranforbundet SIOPS

Njål leverte sin bachelorgrad i sammenliknende politikk i 2019. Nå arbeider han som rådgiver i Veteranforbundet SIOPS og tar samtidig en mastergrad i statsvitenskap ved UiT.

Hovedinnhold

Denne utdanningsbakgrunnen gir meg og andre muligheten til å arbeide innen ulike sektorer, og med diverse oppgaver og spørsmål. Man blir ikke «låst» til ett arbeidsfelt. 

Hvor jobber du nå/hva jobber du med?

Jeg har mitt daglige virke som rådgiver i Veteranforbundet SIOPS. SIOPS er en bruker- og interesseorganisasjon som arbeider for å forbedre livssituasjonen til skadde veteraner i Norge. Organisasjonens målsetning er at veteraner med fysiske og psykiske skader etter deltagelse i internasjonale operasjoner skal få et tilrettelagt behandlingstilbud, og meningsfulle liv i det sivile. I SIOPS arbeider jeg med organisatorisk og interessepolitisk arbeid. Noen av arbeidsoppgavene inkluderer deltagelse i møtevirksomhet med relevante beslutningstagere, nettverksbygging, organisering av arrangement, produksjon av høringsinnspill og andre faglige dokumenter, kommunikasjonsoppgaver og saksbehandling.   

Hva er det beste med jobben din- og det meste utfordrende?

Det beste med jobben er å bidra til ivaretagelsen av landets veteraner. Veteranene har gjort en viktig innsats for Norges og våre alliertes sikkerhet. Myndighetene har et spesielt ansvar for å følge opp de soldatene som sendes ut på vegne av oss. Tiden må vise hva som blir de utfordrende sidene med jobben.        

Hvordan har utdannelsen din hjulpet deg i å få jobben du har nå? På hvilken måte drar du nytte av det du har lært på sampol i jobbsammenheng?

En utdanning innen Sampol har gitt meg mange verktøy som kommer til nytte i arbeidet mitt. Overordnet har tiden på Nygårdshøyden forsterket og utvidet min interesse for politikk. For det første gir denne utdanningen en god innføring i politiske prosesser på statlig nivå, mekanismene og relasjonen mellom ulike demokratiske institusjoner, og hvordan sivilsamfunnsaktører kan involvere seg i den politiske sfære. Denne innsikten tar jeg med meg i det interessepolitiske arbeidet, særlig den presise institusjonslæren og kunnskap om politisk mobilisering.Utdanningen gir for det andre en god trening innen akademisk skriving, og hvordan tekst skal behandles på en systematisk og kritisk måte. Dette har gitt meg gode forutsetninger i behandling av store mengder informasjon, særlig viktigheten av å trekke essensen ut av mylderet.

Føler du at utdannelsen ved Institutt for sammenliknende politikk har gitt deg en kompetanse som er ettertraktet i arbeidsmarkedet?

Absolutt. En utdanning ved Institutt for sammenliknende politikk gir den enkelte student en relevant breddekunnskap om politikk. Denne utdanningsbakgrunnen gir meg og andre muligheten til å arbeide innen ulike sektorer, og med diverse oppgaver og spørsmål. Man blir ikke «låst» til ett arbeidsfelt. 

Hva vil du anbefale til studenter som ønsker en tilsvarende jobb?

Mitt fremste råd er å engasjere seg utenom studiene, bygge opp relevant erfaring. Studentene kan også supplere den statsvitenskapelige kompetansen med enkeltemner innen andre fag som samfunnsøkonomi, historie eller språk. Mange av disse universitetsfagene kan forsterke forståelsen av samfunnsutviklingen. Selv var jeg i perioden 2017 til 2019 aktiv i studentpolitikk, satt som folkevalgt kommunepolitiker i fødebyen og tjenestegjorde som befal i en av HVs innsatsstyrker. Utenom bachelorgraden tok jeg enkeltemner innen historie.