Hjem
Universitetshagene
ARBORETET 1971–2021

Jubileumsbok: Arboretet på Milde 50 år

Arboretet på Milde fyller 50 år. Et halvt århundre med møysommelig oppbygde samlinger, med nasjonal kompetanse på trær, busker, lyng og roser, med vakre, spennende og uventede naturopplevelser, med rekreasjon og tid til ettertanke.

Arboretet 50 år
Foto/ill.:
Bjørn Moe

Hovedinnhold

Det har gått 50 år siden Kronprins Harald plantet en eik («kongeeika») den 27. mai 1971, og dermed markerte den offisielle åpningen av Arboretet. Forut for dette, lå det flere års arbeid med planlegging og utredninger, og det var Fritz C. Rieber som hadde regien. Hvorfor ble det etablert et arboret på Milde, og hva skulle det inneholde? Dette er beskrevet i detalj i jubileumsboka.

Her er historien om hvordan Arboretet ble til og om hvordan det har utviklet seg gjennom årene som er gått: til et botanisk skattkammer og et høyst levende museum. Historien er rikt illustrert med bilder av det du kan finne og oppleve der i dag – og selvsagt med tanker og ideer om hva Arboretet kan og bør være i fremtiden.

Arboretet er kanskje mest kjent for rhododendron, og det er naturlig at den har fått en grundig omtale. Boka tar for seg de ulike årstidene, og hva du kan oppleve av planter, attraksjoner og hvordan området kan brukes til rekreasjon og friluftsliv. Boka forteller historien til Arboretets venner og betydningen av det frivillige arbeidet. Hvordan er samarbeidet mellom Stiftelsen Det norske arboret og Universitetet i Bergen, og hvorfor ble Botanisk hage flyttet til Milde? Disse spørsmålene og mye mer får du svar på i boka som ble lansert på Arboretets dag 29. august. 

Kort sagt, dette er blitt en vakker bok som er rikt illustrert og vil være til glede for alle som er interessert i Arboretet og plantene der, men også for dem som bruker området til rekreasjon og friluftsliv.  

Arboretets venner har fått en gunstig kjøpsavtale, og kan gi boka til medlemmene som har betalt årskontingenten. Den er også i handelen, og kan kjøpes hos bokhandelen Norli  til kr 450,-. Selges også i Museumsbutikken for kr 450,-. I Blondehuset er den til salgs i kafeens åpningstid, og under juleutstillingen for kr 300,-.