Hjem
Det psykologiske fakultet
Tips fra en mentor

50 tips for å mestre tiden som student

Våre mentorer har samlet 50 tips til deg som skal bli student. Her får du tips om studieteknikk, studentlivet, det sosiale, overgangen fra elev til student og campus. Alt du trenger for å lykkes som student ved det psykologiske fakultet

Mentor rygg
Foto/ill.:
uib

Hovedinnhold

Tips 1: En god lunsj - godt for økonomien og hjernen 
En god lunsj er helt essensiell i en studenthverdag. Hvis du er flink til å spise variert og næringsrikt, samt ta med mat hjemmefra vil du oppleve at du både jobber bedre med studiene og sparer noen kroner. Det krever litt planlegging, men er absolutt verdt det. 


Tips 2: Et godt faglig nettverk er en ekstra ressurs
Det å etablere et godt sosialt nettverk på studiet kan fungere som en ekstra ressurs i studietiden. Mange studenter får et godt utbytte av å ha faglige diskusjoner med andre studenter, samtidig som du også har noen å jobbe sammen med og spørre om hjelp. 
I mentorordningen legger vi grunnlaget for at du kan finne andre medstudenter og kanskje også studievenner. 


Tips 3: Lag en realistisk leseplan!  
Det kan være overveldende når man ser alt pensum man skal gjennom. Derfor kan det være lurt å lage seg en leseplan man følger så godt man kan gjennom semesteret. Det er viktig at denne er realistisk, slik at man opplever mestring og blir motivert. Mentoren din kan hjelpe deg med å lage en slik leseplan! 


Tips 4: Bruk forelesningene smart! 
Det er fort gjort å bli stresset i en forelesning - fordi man er redd for å ikke få med seg alt. Her er det lurt å være smart og kanskje viktig å prøve seg frem i starten, hva funker best for deg? For noen er det nyttig å ta masse notater, andre skriver ned stikkord som foreleser tar opp, mens noen får mest ut av og bare lytte. Uansett: forelesningene vil være aller nyttigst om man kommer forberedt og har lest litt på tema i forkant. 


Tips 5: Husk studentbeviset! 
I løpet av den første uken din som student får du et studentbevis! Dette legges til listen du må huske å ta med deg når du går ut døren: nøkler, mobil, bankkort - og studentbeviset! Studentbeviset ditt gjør at du har tilgang til fakultetet, grupperom og printeren. Du kan også bruke det for å få studentrabatter! 


Tips 6: Utnytt et sentralt campus! 
Det psykologisk fakultet ligger midt i sentrum av Bergen! Dette kan utnyttes til det fulle. Her kan du ta en pause i lesingen og både gjøre raske ærender, gå en koselig tur rundt lille lungegårdsvann eller gå på kafé med en venn.

 
Tips 7: Det store sjokket, og hvordan unngå det
Som ny student får du mye frihet, men det kan ofte oppleves som et sjokk når man innser hvor mye ansvar som følger med. Mentorordningen gjør studiestarten mindre overveldende, og overgangen fra elev til student lettere.

Tips 7: Det store sjokket og hvordan unngå det

Tips 8: Det finnes mange digitale verktøy for deg som student
Det er mange gode digitale verktøy man kan bruke for å lese mer effektivt, redusere prokrastinering og organisere notatene sine. Som UiB student får du tilgang til office-pakken, som er godt egnet til å skrive notater og oppgaver. Andre er også glad i apper som HOLD, adobe-scan og google calendar. 

Tips 9: Spar penger på pensum
Pensum kan være dyrt, derfor kan det være lurt å kjøpe bøker brukt eller benytte seg av bokpakkene til akademika. Du kan få tak i pensum brukt på tise, bookis eller så har psykfak en egen facebookside for kjøp og salg av bøker. 

Tips 10: SAMMEN har nyttige kurs for deg som student
Om du synes overgangen til livet som student er vanskelig eller sliter med hvilken karrierevei du skal gå, har SAMMEN (studentskipnaden på vestlandet) mange gode kurs for blant annet stressmestring, studiemestring, tankevirus, intervjutrening, jobbsøkerkurs og mye mer. 

Tips 11 av 50: Økonomi - ta kontrollen der du kan
Penger kan være en utfordring som student, og det kan dermed være lurt å være i forkant og skaffe seg en oversikt. Å lage et budsjett som inneholder alt av utgifter og inntekter kan være til god hjelp. Et tips kan også være å sette regningene dine på "faste trekk" i nettbanken, rundt lønnsutbetaling eller stipend. Da har du også mer kontroll på hvor mye penger du har til overs til morsomme ting! Som for eksempel en enhet på kurerbar, en ekstra god lunsj eller noe sosialt med venner.  På et av gruppemøtene snakker vi mer om budsjett og hvordan du som student kan leve litt romsligere økonomisk.

Tips 12: Need to know vs. nice to know
Tro det eller ei, men alt pensum er ikke like viktig. Gjennom studieløpet vil du lære deg å skille mellom hva du må vite, og hva som bare kjekt å ha fått med seg

Tips 12: Need to know vs nice to know


Tips 13: ta GODE pauser
Uten hvile og godt med drikke duger studenten ikke. Det er viktig å ta gode pauser hvor hjernen får slappet av ordentlig. Dette gjør også at arbeidsperiodene blir mye bedre. Mange bruker pausene til å sosialisere seg med medstudenter, høre på podcast eller bare strekke litt på kroppen og trekke luft. Når du kommer tilbake til studiene har du nytt giv og er klar for en effektiv økt. 

Tips 14: unngå prokrastinering
Gjennom studietiden kan man ofte oppleve at det er andre ting som frister enn å lese pensum eller skrive oppgaver. Mange blir da lurt inn i prokrastineringens verden og kan bruke utallige timer på tiktok, instagram eller en personlighetstest om hvilken harry potter karakter du ligner mest på. For å unngå dette kan det være lurt å bryte ned det du skal gjøre i mindre oppgaver. Det vil virke mer overkommelig å skulle skrive et avsnitt enn en hel oppgave, og så gi seg selv pauser mellom hver deloppgave. Så har du kanskje gjennomført en innlevering på noen få timer fremfor noen dager. 

Tips 15: bli kjent med timeplanen
Som ny student kan det være litt vanskelig å forholde seg til universitetets timeplan og hvor man finner disse. På uib-siden til studieprogrammet ditt finner du enkelt en oversikt over hvilke emner (ofte referert til som fag) du skal ha i hvert semester. Her finner du også linker til emnesidene hvor du også finner en liten knapp med timeplan i oppgavelinjen. Her får du oversikt over forelesninger det semesteret og mulige seminarer. Det går også an å abonnere på disse slik at de blir lagt rett inn i din prefererte kalender. Spør gjerne din mentor om du ikke finner frem til dette. 

Tips 16: få med deg det som skjer!
Bergen er en kulturby spesielt designet for studenter, men det kan være vanskelig å få med seg alt det morsomme man kan gjøre. Et tips er å melde seg inn i facebookgrupper som for eksemel "Det skjer i Bergen", eller følge kulturaktører på facebook og instagram. Da er det lettere å få oversikt og man kan klikke “interessert” på arrangementer slik at man husker de lettere. Mange arrangementer har også studenttilbud som kan være kjekt å utnytte seg av. Hvis du ønsker noe relevant for deg som student ved det psykologiske fakultet kan facebooksidene til kurerbar og euforia være et godt sted å starte. Hør gjerne med mentoren din om den har flere gode tips her!  

Tips 17: få venner, også etter fadderuken
I forbindelse med studiestart blir det arrangert fadderuke som har som formål å losje dere studenter inn i en sosial studenttilværelse. Det er likevel mange muligheter til å få fler og nye venner også etter denne uken. Mange har et godt utbytte av å delta i studentorganisasjoner, seminarer, mentormøter og sosiale arrangementer. Det er ikke farlig å dra på dette alene og det vil alltid være noen som gjør det samme som deg. Disse settingene er laget for at du skal bli kjent med fler!

Tips 18: Studenttilværelsen = frihet under ansvar
Det å bli student gir mye frihet, men med denne friheten følger også mye ansvar. Det er ingen som forteller deg når innleveringsfristen er eller hvilke sider som er pensum til forelesning. Det forventes at man selv føler og gjør de tingene som trengs for å komme gjennom studiene. Dermed kan det være lurt å være seg selv bevisst på dette ansvaret og forvalte friheten studietilværelsen medbringer på en god måte. Vær proaktiv og søk selv etter den informasjonen du trenger! 

Tips 19: det er lov å gjøre feil!
Selv om det kan oppleves som mange frister, datoer og sidetall å holde styr på som student er det også lov å gjøre feil. Fakultetet har gode studieveiledere og andre som kan hjelpe deg. Er du i tvil på hva du skal gjøre dersom uhellet har oppstått kan du ta kontakt med din mentor, infosenteret eller direkte til studieveileder - avhengig av hva problemet er. 

Tips 20: book rom på fakultet for gruppearbeid
Etterhvert som du danner deg et faglignettverk kan det være fruktbart å møtes i grupper for fagligediskusjoner eller arbeid med oppgaver. Dere kan enkelt booke rom for slike møter i timeplanleggeren til universitetet. Her kan dere se oversikt over ledige rom i ønskelige tidspunkt eller når bestemte rom er booket. Timeplanleggeren finner dere her, og dersom du er usikker på hvordan du skal bruke verktøyet kan du spørre din mentor. 

Tips 21: vil du være med på å påvirke din studiehverdag? Engasjer deg! 
Studentene har ulike kanaler for å kunne påvirke sin egen studiehverdag. Et av de tydeligste organene er fagutvalgene. Fagutvalgene er studentenes bindeledd til fakultetsledelsen og arbeider med å fremme studentenes interesser. Du kan også engasjere deg i studentorganisasjoner som er med på å forme det sosiale livet i studietiden. Som student er du sjef i eget liv! 

Tips 22: det vil komme kjedelige dager
Ikke alle dagene som student er like morsomme. Noen dager preges av hardt arbeid og spesielt eksamensperioden kan være krevende. For at ikke belastningen skal være for stor og for at du skal kunne holde ut hele studietiden er det viktig med en balanse mellom gode og tunge arbeidsperioder og det som gir påfyll. En god huskeregel kan være å gjøre minst en ting som er bra for deg selv hver dag! 

Tips 23: studieteknikker er dynamiske
Gjennom studietiden vil du se at måten du arbeider med pensum på er dynamisk. Dette er fordi ulike emner krever forskjellige arbeidsmetoder, du lærer av medstudenter og du får også gradvis innsikt i egne preferanser og styrker. Dermed kan det som fungerte ett semester, ikke fungere i det neste. Noen teknikker kan også være så dynamiske at de skifter fra måned til måned. Selv om dette kan virke stressende, er det mange som finner ro i å se på det som en læringsprosess - å revidere studieteknikk er å tilpasse seg. 

Tips 24: Vær kreativ i bruk av ressurser/bruk alle ressurser du har! 
Tunge pensumbøker er heldigvis ikke eneste måten å skaffe seg oversikt over tema og teorier du skal lære deg på studiet. Vær kreativ og bruk alle tilgjengelige ressurser. Bruk gjerne YouTube, andre bøker og artikler på tema, diskutere med medstudenter og seminarleder eller be foreleser forklare på en annen måte. 

Tips 25: Pust med magen! 
Studentlivet kan tidvis være stressende. Derfor er det lurt å ha gode teknikker for å mestre stress. Du kan for eksempel gå på yoga eller ta meditasjonstimer på universitetets treningssentre, du kan snakke om det med en studievenn eller du kan spørre mentoren din om den har noen gode tips! I et av gruppemøtene med mentorordningen vil vi snakke mer om stressmestring og studiemestring. 

Tips 26: Lag deg en daglig rutine! 
For å gjøre overgangen til universitetet lettere - og for å mestre studiehverdagen, er det lurt å lage seg en daglig rutine som gjør at man får en rytme i dagen sin. Det er fort å lage urealistiske rutiner eller tenke at man skal gjøre mye mer i løpet av en dag enn det man egentlig klarer. I mentorordningen snakker vi om hvordan lage en realistisk, personlig timeplan - og her kan man ofte lære av mentor sine feil og erfaringer! 

Tips 27: Tør å ta plass! 
Det er ikke bare ditt eget fakultet du kan bruke for å lese. Ta gjerne plass på andre fakulteter, eller på bibliotekene rundt om i byen. Spør gjerne mentoren din om mer tips til hvor du kan lese eller oppholde deg! 

Tips 28: Det kan lønne seg å være på fakultetet! 
Det er ofte mye gøy som skjer på fakultetet. Ofte holder studentorganisasjoner stands og selger vafler, kanskje kantina har fredagspizza - eller kanskje det foregår en bordtennisturnering i kjelleren du kan delta på? På fakultetet henger det også ofte plakater med informasjon om morsomme aktiviteter som skjer i nærmeste fremtid, så det kan også være en god idé for å holde seg oppdatert. 

Tips 29: Et sted å høre til
Studentorganisasjoner kommer i mange forskjellige former. Noen forplikter du deg til, andre kan du bare stikke innom når du føler for det. Men med et så stort utvalg av organisasjoner, så er det enkelt å finne en som passer deg!

Tips 29: et sted å høre til

Tips 30: Se på mentoren din som ditt sikkerhetsnett! 
Ved å delta i mentorordningen får du utdelt en mentor slik at du alltid har noen å henvende deg til uansett hva det gjelder - hele det første studieåret ditt. Hvis ikke mentoren har svaret eller kan hjelpe seg, vil den henvise deg videre til noen som kan det.

Tips 31: Fast track til studiemestring
Mentorordningen gir deg innsikt og tips til hvordan du lettere kan takle studenttilværelsen. Sammen med din mentor tar du snarveien til mestring, både på universitetet og på byen.

Tips 31: fasttrack til studiemestring

Tips 32: Møt nye venner over en kaffe i kantina! 
I andreetasjen på fakultetet finner du kantina. Her serveres enkel mat, drikke og kaffe. Dette er et fint samlingspunkt der du fort kommer i snakk med medstudentene dine. På våren og sommeren kan du til og med sitte ute i bakhagen/på takterrassen og nyte solen! 

Tips 33:  Gå på konsert og få nye venner! 
“Hulen” er et av de eldste konsertstedene i Nord-Europa! Det interessante lokalet holder ofte konserter med både kjente og mindre kjente musikere. Enten du går dit for å lytte til musikk eller melder deg som en av de frivillige som driver stedet - så er dette et supert sted å møte nye mennesker med samme kjærlighet til musikken som det du har! 

Tips 34: Kos deg under UKEN! 
UKEN i Bergen er en  stor, studentdreven festival. Den arrangeres hvert partallsår av over 1000 frivillige studenter. 17 dager til ende blir fylt med alt fra revy, konserter, aulashow, verdensrekordforsøk, vennehelg og mye mer. Her kan du oppleve mye fint med venner du allerede har etablert - og raskt møte nye! 

Tips 35: Tør å ta initiativ! 
Som ny student er de aller fleste interessert i å bli kjent med nye mennesker og etablere nye, gode vennskap. Hvis det er noe du ønsker å gjøre eller kanskje du arrangerer noe? Tør å ta initiativ og inviter en medstudent du kanskje ikke kjenner så godt! 

Tips 36: Sett deg ved siden av en ny person i forelesning..
..og tør å si noe! Ofte skal det ikke mer til før man har et nytt bekjentskap og et nytt kjent fjes på fakultetet. Kanskje utvikler det seg til et vennskap også? Bryt isen og watch the magic happen.

Tips 37: MittUiB i mitt hjerte
Mitt UiB er læringsplattformen til UiB. Her finner du den aller viktigste informasjonen du trenger i studiehverdagen. Du finner pensumlister, timeplan, kunngjøringer, du kan levere oppgaver og kommunisere med foreleserne dine. For å gjøre overgangen til student lettere lønner det seg å bli kjent med denne plattformen. Mentoren din hjelper deg gjerne med dette! 

Tips 38:  Bruk mazemap for å komme deg rundt! 
Ofte har man forelesninger og seminarer utenfor fakultetet. Hvis du er i tvil om hvor du skal så har UiB et eget kart med detaljerte vei- og rombeskrivelser som er svært nyttige. Du kan også spørre mentoren din om han kan hjelpe deg på veien. 

Tips 39: Start din egen studentorganisasjon! 
Hvis du skulle oppleve at du ikke finner den rette studentorganisasjonen for deg, men har en idé om hva det skulle vært, så står du helt fritt til å starte din egen! Kanskje er dere en liten gjeng som har samme idé eller interesse? Gå gjerne sammen om dette - det er kanskje litt mye jobb, men det blir uten tvil sosialt, og du møter garantert mange nye studenter! 

Tips 40: Delta i fadderuken! 
Fadderuken er en fin måte å bli kjent med medstudentene dine. De som er på faddergruppe sammen, vil også havne på samme mentorgruppe! Så bekjentskapene du får i fadderuken tar du med deg videre inn i semesteret og i mentorordningen som vil være en god arena for å la vennskap utvikle seg!

Tips 41: Bli med å spill kanonball! 
Hver torsdag kan alle studenter ved det psykologiske fakultet møte opp på kanonballtrening! Her er det ingen påmelding. Det er bare å møte opp og bli med, enten alene - eller sammen med noen. Uansett vil du nok få det kjempegøy og møte masse nye mennesker! 

Tips 42: Det er lov å Si Fra! 
UiB og fakultetet skal være et trygt sted for deg som student. Hos oss er det lov å si fra om smått og stort - om det er noe som ikke fungerer, om du opplever noe ubehagelig eller om du ser noe som bekymrer deg. Ved å bruke Si Fra - systemet kan du gjøre dette på en enkel måte. Spør gjerne mentoren din om du trenger hjelp til dette!


Tips 43: Bruk naturen! 
Bergen er omgitt av 7 flotte fjell og dermed masse natur! Faktisk så kan du være på toppen av fjellet og nyte skogen bare 15 minutter fra fakultetet - om du tar fløibanen opp. Å komme seg ut i naturen kan være godt på dager eller i perioder man er ekstra sliten og kan være en god pause før man går tilbake til lesingen. På ekstra fine soldager kan du også ta med deg bøker, studievenner eller begge deler - så slår du to fluer i en smekk. 

Tips 44: Add spice to the tea
Er hver dag lik den som kom før, og motivasjonen er ikke å finne? Fyll på med nytt stoff ved å dra på eksterne foredrag innenfor din studieretning!

Tips 44: Krydre teen

Tips 45: Eksamen er ikke så skummelt som det høres ut! 
For mange kan det å ta en universitetseksamen høres ganske skummelt ut. Spesielt når man ikke vet hvor stor forskjellen er fra en eksamen på videregående. Etterhvert i studietiden vil du erfare at eksamen er en del av hverdagen som student. På gruppemøter i mentorordningen snakker vi om eksamensstress og du vil få mange gode tips og triks til hvordan takle eksamen.
 
Tips 46: Lag avtaler! 
Overgangen fra å være elev til å bli en student med mye frihet kan være stor! Noen ganger kan det være vanskelig å holde seg selv ansvarlig, være disiplinert og møte opp på universitetet når det bare er opp til deg selv. Et lurt tips kan være å lage avtaler med studievennene dine, slik at dere holder hverandre ansvarlige.

Tips 47: Bedre med én konsentrert time enn fire døsige
I en travel studenthverdag må du bruke tiden fornuftig. Det er ikke vits i å sitte fire timer på lesesal hvis du ikke klarer å fokusere. Ta heller en pause og finn tilbake konsentrasjonen.

Tips 47: bedre med én konsentrert time enn fire døsige

Tips 48: Hjelpen er aldri langt unna! 
Ingen spørsmål er dumme - men alle har svar. På fakultetet finner du et lett tilgjengelig informasjonssenter. Her vil trivelige ansatte hjelpe deg så godt de kan. Du kan også ringe dem eller sende mail gjennom noe vi kaller UiB Hjelp. Spør gjerne mentoren din hvor du skal henvende deg, om du er i tvil! 

Tips 49: Ta i bruk fakultetets egen bar! 
Det psykologiske fakultet har en helt egen bar - denne heter Kurerbar og ligger vegg i vegg med lesesalen. Her er det supert å lese med venner på dagtid og ta en øl eller spille brettspill eller mario kart på kveldstid. Du kan også gå på foredrag, quiz og lignende - når dette arrangeres. Kurerbar drives av frivillige studenter og er et godt sted å treffe både gamle og nye studievenner!

Tips 50: Unngå å bli distrahert! 
Det er fort gjort å bli distrahert når man sitter i forelesning eller jobber med pensum på lesesalen. Et tips for å unngå å bli distrahert kan være å ha et ark ved siden av deg der du skriver ned fikse ideer eller distraherende tanker. Da er det lettere å la de ligge til etter du er ferdig å lese. Spør gjerne mentoren din om hans/hennes tips!