Globale samfunnsutfordringer

Nyhetsarkiv for Globale samfunnsutfordringer

Det passar godt at Nobelprisen i økonomi i år går til forsking på global fattigdom! I dag har nemleg vi og International Science Coucil signert ein avtale om å etablere GRIP, eit globalt forskingsprogram om ulikheit.
FNs bærekraftsmål ble et sentralt tema for årets Bergen Anthropology Day. Nye studenter, alumni, akademikere og forskere samlet seg for en opplysende dag på Kvarteret.
Klima- og energiomstillingssenteret CET lanserte sin karbonplanleggar under Arendalsuka på stand for Universitetet i Bergen.
Diplomaten og havaktivisten Peter Thomson fra Fiji er en av ni nye æresdoktorer ved Universitetet i Bergen.
UiB-forsker Hakan G. Sicakkan skal lede det EU-støttede prosjektet PROTECT, som skal følge FNs to nye globale plattformer om migrasjon og flyktninger tett i årene som kommer.
Hvordan kan universitetssamfunnet få relevant informasjon om hav- og klimaendringer direkte til beslutningstakere? Benjamin Pfeil og hans team ved Universitetet i Bergen har i mange år jobbet i det stille med nettopp dette – og det gir resultater.
Kan teknologien løse verdens behov for omstilling? Dette var det sentrale spørsmålet da SDG Bergen inviterte til paneldebatt på Arendalsuka 2019.
Universitetet i Bergen deltok på High-level Political Forum I FN for å styrke arbeidet med vitenskapelig rådgivning rettet mot bærekraftsmålene og 2030-agendaen. Det var to uker med hektisk aktivitet, både vitenskapelig og administrativt.
Utfordringen med å få vitenskapsdiplomati til å fungere var tema på et sidearrangement under FNs High-level Political Forum i New York i juli 2019.
– Det var godt å se alle FNs medlemsland diskutere klima på High-level Political Forum og at de understreket at vi trenger mindre prat og mer handling. Det å løse klimautfordringen er nøkkelen for hele bærekraftsagendaen, sa klimaforskerne Tore Furevik og Kikki Kleiven etter den store klimadebatten i FN fredag 12. juli.
En delegasjon fra Universitetet I Bergen besøker High-level political forum I FN i juli 2019. Noe av det viktigste for delegasjonen blir å vise FN-systemet hvordan universitetet utdanner fremtidens klimaforskere og fremtidens ledere og å vise bredden og mangfoldet i klimaforskningen i Bergen.
Pionerånden til Universitetet i Bergen på bærekraftsmålene og vitenskapelig rådgivning har brakt universitetet i nærkontakt med beslutningsprosessene i FN-systemet.
Esperanza Diaz ved IGS har gitt ut verdens første bok på engelsk om migrasjonshelse til bruk i allmennmedisin.
Nær 90 ph.d.-kandidater fra 34 land er nå samlet på den årlige Bergen Summer Research School, med «vitenskap og diplomati» som tema.
Den norske diplomaten Marianne Loe var med I FN da avtalen om bærekraftsmålene ble vedtatt. I sin åpningstale på Bergen Summer Research School 2019, fortalte hun om sine personlige erfaringer med prosessen til stor begeistring fra deltakerne på forskersommerskolen.
Gjennom studentaktiv læring setter et unikt og tverrfaglig kurs om bærekraftig hav studentene i stand til å se på hvordan forskning kan bidra inn mot politiske beslutningsprosesser, både nasjonalt og internasjonalt. Vi har laget tre videoer som viser hva som gjør kurset spesielt i verdenssammenheng.
Biolog Dorothy Dankel betrakter troverdig og (salient) styring av kulturarv og økosystemer som avgjørende for å skape en bærekraftig havøkonomi. Hennes nye forskningsprosjekt, LoVeSe-SDG, er finansiert av Norges forskningsråd.
Over en femtedel av alle voksne nordmenn har fedme. I verden i dag er det flere fete enn sultrammede. Forskerne vet ennå ikke helt hvorfor.