Globale samfunnsutfordringer

Nyhetsarkiv for Globale samfunnsutfordringer

Biolog Dorothy Dankel betrakter troverdig og (salient) styring av kulturarv og økosystemer som avgjørende for å skape en bærekraftig havøkonomi. Hennes nye forskningsprosjekt, LoVeSe-SDG, er finansiert av Norges forskningsråd.
Over en femtedel av alle voksne nordmenn har fedme. I verden i dag er det flere fete enn sultrammede. Forskerne vet ennå ikke helt hvorfor.
Hvordan påvirkes byutvikling av enklaver som oppstår som egne byer i en by? Og hva betyr disse enklavedannelsene for muligheten til å skape en levelig og bærekraftig by for alle dens innbyggere? Dette er et sentralt tema i det nye og banebrytende forskningsprosjektet Urban Enclaving Futures.
Takket være professor Morten Lund-Johansen ved Klinisk institutt 1 og kolleger har Etiopia 35 spesialister til å utføre hodeoperasjoner. Rundt årtusenskiftet fantes det ingen.
Universitetet i Bergen er blitt rangert som nummer 53 i den første THE University Impact Rankings, basert på Bærekraftsmålene, og er det eneste universitetet i Norge som er blitt vurdert i denne nye innovative rangeringen.
Tuberkulose kan både forebygges og behandles. Likevel er den en av verdens ti vanligste dødsårsaker.
Et seminar i Bergen skal utforske hvordan havet best kan reguleres for å sikre balanse mellom utnyttelse av naturlige ressurser og behovet for vern og bevaring.
I diskusjoner om en bærekraftig utvikling, dukker stadig oftere begreper som vitenskapelig rådgivning, science-policy interface og vitenskapsdiplomati opp. Men hva handler dette om? Vi ba en erfaren forsker på området, Silvio Funtowicz, om en liten innføring.
Globale samfunnsutfordringer har avsatt midler til stimulering av faglig tverrfakultært samarbeid i 2019. Søknadsfrist 25. mars for vårsemesteret og 25. september for høstsemesteret.
Dag to av Bærekraftskonferansen 2019 fokuserte på hvordan akademia kan bruke sin kunnskap for å påvirke beslutningstakere, både lokalt og globalt.
Fra å bygge en global studentbevegelse til universitetenes nøkkelrolle for en bærekraftig verden: første dag av Bærekraftskonferansen 2019 viste bredden i det kritiske engasjementet rundt global bærekraft i akademia.
I februar 2018 var Victoria W. Thoresen og Jakob Grandin med på den første SDG Conference Bergen for å skape kritisk debatt i universitetssektoren om bærekraftsmålene. Nå vender de tilbake til den andre konferansen.
Forskningsgruppen Globale helseprioriteringer blir til forskningssenteret BCEPS med støtte fra Bergens forskningsstiftelse, NORAD, Universitetet i Bergen og tidligere fra Bill & Melinda Gates Foundation. Til sammen har senteret mottatt 121 millioner kroner.
Professor Lise Øvreås overtar etter Peter M. Haugan som leder av Ocean Sustainability Bergen, UiBs senter for bærekraftig hav, der vitenskapelig rådgivning er en sentral oppgave.
Prosjektet Urban Enclaving Futures vil ha et blikk på byplanlegging som omfatter mer enn en klassisk økonomisk innfallsvinkel. De ønsker å bringe inn sosiale, kulturelle, arealmessige og andre faktorer i sin forskning på feltet. I januar 2019 hadde prosjektet sin første workshop i Maputo.
For migrasjonsforsker Hakan G. Sicakkan er FNs migrasjonsplattform en spennende nyskapning han vil følge med interesse når den implementeres av verdenssamfunnet.
Migrasjonsforsker Esperanza Diaz leverte nylig Bergens-deklarasjonen til Helse- og omsorgsdepartementet, som inneholder nye retningslinjer for innvandrerhelse.
Senter for internasjonal helse feiret 30 år med et storslagent heldagsseminar i Universitetsaulaen.