Hjem
Institutt for sammenliknende politikk
Nyhet

Månedens alumn: Stig Arild Pettersen

Det er stor variasjon i hva man kan bli med en utdanning fra Institutt for sammenliknende politikk. I serien «Månedens alumn» vil instituttet presentere noen av våre tidliger studenter og hva de gjør nå. Månedens alum er journalist og forfatter Stig Arild Pettersen.

Et potrett av Stig Arild
Foto/ill.:
Bergens Tidende

Hovedinnhold

Når leverte du bachelor i sammenliknende politikk og hva skrev du om? 

Jeg leverte min bachelor i sampol høsten 2006, etter først å ha tatt en bachelor i Midtøstenkunnskap på Humanistisk fakultet. Oppgaven så på maktdeling og maktfordeling i fredsavtaler i etnisk og religiøst splittede samfunn etter borgerkrig, og sammenlignet Libanon med Bosnia.

Hva har du jobbet med siden endt utdanning og hva jobber du med nå?

Noen år etter bachelor i sampol tok jeg Master of International Affairs ved Columbia University i New York, hvor jeg fokuserte på internasjonal sikkerhetspolitikk. 

Etter master begynte jeg å jobbe som journalist, og var noen år finans- og økonomijournalist i Dagens Næringsliv og utenriksjournalist i NRK. Så frilanset jeg i noen år, særlig featurereportasjer fra rundt om i verden om kriser, konflikt, miljø og politikk, før jeg jobbet et par år med biografien "Erling Lorentzen: Vilje og mostand" (2016) på Cappelen Damm, mens jeg drev podkasten "Du verden!" om utenrikspolitikk. 

Deretter jobbet jeg drøyt fire år i Store norske leksikon (SNL), hvor jeg var redaktør og kommunikasjonssjef, før jeg hadde et år som kommentator i Bergens Tidende, hvor jeg fremdeles bidrar fast. Nå har jeg akkurat startet på min andre bok, som også handler om en ganske ukjent nordmann (og bergenser!) som var utrolig viktig i internasjonal politikk.

Føler du at utdannelsen ved Institutt for sammenliknede politikk (Sampol) har gitt deg en kompetanse som er ettertraktet i arbeidsmarkedet?

Jeg tok bevisst ikke master i sampol, eller master i Norge i det hele tatt, fordi jeg har ikke inntrykk av at norske mastergrader i samfunnsfag er særlig godt rettet inn mot det virkelige arbeidslivet. Å bruke et helt år på å skrive en masteroppgave mener jeg er bortkastet tid med mindre man har tenkt å gå inn i akademia. Derfor dro jeg til USA, hvor mastergrader er mye mer praktisk rettet og du lærer håndverk som er viktig i arbeidslivet, får gode kontakter osv. Det er jeg veldig glad for at jeg gjorde, og jeg anbefaler det virkelig til alle! 

Hva anbefaler du til studenter som skal ut i arbeidslivet?

Jeg anbefaler å ta mer praktisk rettet mastergrad enn det som er vanlig i Norge, og benytte muligheter til å prøve seg med internships i både privat næringsliv og staten, slik at man får inntrykk av forskjellige arbeidsplasser, bransjer og oppgaver.

Hva tenker du på som det beste ved studietiden ved UiB?

Det var definitivt å være aktiv i Studentersamfunnet, som jeg tror er det smarteste jeg har gjort i hele mitt liv. I Samfunnet får man mange gode venner og kontakter, man lærer seg at det meste er mulig og man har utrolig mye gøy.