Hjem
Institutt for sammenliknende politikk
NY KRONIKK

Isfront med Kina: Norges ensomme forsøk på å gå mot strømmen

Hva har Vatikanet, Norge og et knippe småstater med spesielle bånd til Taiwan til felles? Isfront med Kina, skriver stipendiat Hans Jørgen Gåsemyr ved Institutt for sammenliknende politikk i en ytring-kronikk.

e
Illustrasjonsfoto.
Foto/ill.:
Colourbox

Hovedinnhold

Spent forhold mellom Norge og Kina

Etter tildelingen av Nobels fredspris til Liu Xiaobo i 2010 står Norges politiske forhold til Kina i stampe, skriver Kina-ekspert og stipendiat Hans Jørgen Gåsemyr ved Institutt for sammenliknende politikk. ’Med unntak av Vatikanet og et knippe småstater med spesielle bånd til Taiwan, er Norge i en ganske så unik situasjon. Vi kjøper og selger varer, vi sender kunstnere og studenter på utveksling. Men vi samarbeider ikke politisk om bilaterale saker eller internasjonale spørsmål som utvikling, helse og miljø’, fortsetter han.  

 

- Må komme Kina imøte

I kronikken på nrks ytring forklarer Gåsemyr hva som utløste Kinas sinne overfor Norge, og redegjør for forholdet mellom de to landene etter den kontroversielle fredspristildelingen. Han argumenterer videre for at om forholdet skal normaliseres på sikt, må Norge komme Kina mer i møte:  

'(...) jeg tror ikke vi kommer unna en mer åpen, og for mange smertefull, erkjennelse av at vi tilpasser oss noen kinesiske interesser eller krav. Trolig inngår det i Brendes «langvarige og komplekse prosess» fram mot en ønsket vårløsning. På veien dit vil det sikkert smelle flere kinaputter.’

 

Les hele kronikken her.