Hjem
Institutt for sammenliknende politikk
RIKSDAGSVALGET 2014

Ivarsflaten: - Frp og Sverigedemokratene kan ikke umiddelbart sammenlignes

Førsteamanuensis Elisabeth Ivarsflaten sier til Aftenposten at de to partienes ulike opphav gjør at Frp og Sverigedemokratene ikke umiddelbart kan sammenlignes.

r
Riksdagen.
Foto/ill.:
Colourbox

Hovedinnhold

 

Sverigedemokratenes kraftige fremgang

Førsteamanuensis Elisabeth Ivarsflaten, ekspert på høyrepopulisme ved Institutt for sammenliknende politikk, er den siste tiden intervjuet i flere medier om Sverigedemokratenes kraftige fremgang ved riksdagsvalget i Sverige 14. september. Til Aftenposten 15. september sier Ivarsflaten at de øvrige svenske partienes negative reaksjon til Sverigedemokratenes valgsuksess må ses i sammenheng med dets bakgrunn på ytterste høyre:

- For de andre partiene handler det ikke bare om at Sverigedemokraterna snakker om innvandring, men at de er nasjonalistiske og kommer fra en veldig ytterliggående bakgrunn. Det ligner mer på Front National i Frankrike og Vlaams Belang i Belgia enn Dansk Folkeparti og Frp.

 

- Utfordrende for Sverigedemokratene å skaffe representanter

I en kommentar til NTB og TV2 sier Ivarsflaten videre at Sverigedemokratene kan få en utfordring med å skaffe nok tillitsvalgte med politisk akseptable synspunkter.

- Partiledelsen i Sverigedemokraterna kommer ikke utenom de mindre stuerene lokallagene når plassene i Riksdagen skal fylles etter valget. Det er et parti som er i en slags brytning mellom lokallagene og toppledelsen. Toppledelsen forsøker å være mer stuerene, og har nulltoleranse for rasisme. Det er mye mer ymse i lokallagene.

Les begge sakene i sin helhet:

Lenke Aftenposten

Lenke NTB