Hjem
Click

Avdeling for kulturhistorie

Avdeling for kulturhistorie omfatter fagområdene arkeologi, antropologi og kunst- og kulturhistorie. Vi forsker, samler, bevarer og formidler.

I museumsbygningen finnes det utstillinger kirkekunst, norsk kultur og folkekunst, samt etnografiske utstillinger. De arkeologiske utstillingene bygger på funn fra museets distrikt som er Hordaland, Sogn og Fjordane og Sunnmøre.
Museet har en enestående samling kirkekunst og store samlinger med antropologisk film. Samlingene inkluderer alle arkeologiske funn fra middelalderbyen Bergen, utstilt i Bymuseet på Bryggen, samt samlinger fra nyere tid i Bergen, som også omfatter teaterhistorie.
 

 

Gravene på Skarstein

Utgravingene på Skarstein i Stryn kom i stand på grunn av planlagt utbedring av fylkesveien. Fra tidligere er det kjent forhistoriske funn og graver i området. Ett av funnene som ble gjort var en dobbelgrav fra 700 tallet.

Velkommen til «Tama Gaun» - filmpremiere på museet !

Onsdag kveld, 15.januar, byr Universitetsmuseet på urpremiere - på filmen «Tama Gaun – the copper village» i De kulturhistoriske samlinger.

På sporet av de første sogndøler

De arkeologiske utgravingene på Fosshagen i Sogndal viser stolpehull etter to langhus fra eldre jernalder, for to tusen år siden. De eldste sporene av aktivitet på stedet er antakelig 3- 4000 år.

Nyhet

Funn av 9000 år gammel hodeskalle

C14-dateringer av en hodeskalle som ble funnet på Kyrkjetangen på Bønes ved Bergen i sommer viser seg å være levninger etter et menneske som levde i eldre steinalder, for ca. 8500-9000 år siden. Dette er blant de eldste funn som er gjort av menneskeskjelett i Norge. Foreløpige analyser av kraniet...