Hjem
Click

Avdeling for kulturhistorie

Avdeling for kulturhistorie omfatter fagområdene arkeologi, antropologi og kunst- og kulturhistorie. Vi forsker, samler, bevarer og formidler.

I museumsbygningen finnes det utstillinger kirkekunst, norsk kultur og folkekunst, samt etnografiske utstillinger. De arkeologiske utstillingene bygger på funn fra museets distrikt som er Hordaland, Sogn og Fjordane og Sunnmøre.
Museet har en enestående samling kirkekunst og store samlinger med antropologisk film. Samlingene inkluderer alle arkeologiske funn fra middelalderbyen Bergen, utstilt i Bymuseet på Bryggen, samt samlinger fra nyere tid i Bergen, som også omfatter teaterhistorie.
 

 

Nyheter

Lager kopi av unik 800 år gammel kunstskatt

Hove-madonnaen ble laget rundt år 1250. Etter 170 år ved Universitetsmuseet skal en tro kopi leveres tilbake til kirken hvor skulpturen sto i rundt 600 år.

Nyheter

Unikt bronsealderfunn

I januar i år ble det gjort et lite, men svært viktig bronsealderfunn i Fana ved Bergen. Funnet består av en tutulus, en smykkeplate av bronse, datert til eldre bronsealder 1500-1100 f.Kr. Det er gjort svært få metallfunn fra bronsealderen, og dette er den første tutulus funnet i Hordaland....

Nyhet

Funn av 9000 år gammel hodeskalle

C14-dateringer av en hodeskalle som ble funnet på Kyrkjetangen på Bønes ved Bergen i sommer viser seg å være levninger etter et menneske som levde i eldre steinalder, for ca. 8500-9000 år siden. Dette er blant de eldste funn som er gjort av menneskeskjelett i Norge. Foreløpige analyser av kraniet...